Afis UdV 2015Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer (KAS), organizează în perioada 21-29 august 2015 cea de-a IX-a ediţie a Universității de Vară Râmnicu Sărat, sub motto-ul Închisoarea Tăcerii, o experienţă în comunism.
Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat este prima școală de vară din România dedicată studierii sistemului represiv comunist adresată mediului universitar. Cea de-a noua ediţie îşi propune să analizeze modalităţile de rememorare sub raport istoric şi biografic a perioadei 1945-1989. Întrucât efectele acestei perioade sunt încă resimţite la nivelul societăţii româneşti, o mai bună cunoaştere a trecutului recent poate ajuta la aprofundarea înţelegerii realităţilor prezente. Studenţii vor avea oportunitatea de a participa la dezbateri şi de a asista la prezentări pe diferite teme din perioada comunistă, susţinute de reprezentanţi ai IICCMER, experţi străini, istorici şi cercetători în domeniul comunismului şi post-comunismului românesc şi est-european. Printre invitaţi se numără Dr. Radu PREDA, preşedinte executiv IICCMER, Ilinca IORDACHE, coordonator de program, Reprezentanța în România și Republica Moldova, Fundația Konrad Adenauer, Octav BJOZA, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Dr. Ion SARION, medic psihiatru, fost deținut politic, Dr. Cosmin BUDEANCĂ, director general IICCMER, Dr. George ENACHE, Universitatea „Dunărea de Jos”, Galați, Dr. Cristian Tudor POPESCU, jurnalist și filmolog, Dr. Florentina NIȚU, Facultatea de Istorie, Universitatea din București, Dr. Sergiu MUSTEAȚĂ, Departamentul de Istorie, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Chișinău, Dr. Ion VARTA, director al Serviciului de Stat de Arhivă din Republica Moldova, Dr. Liviu PLEȘA, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Matei VIȘNIEC, poet și dramaturg, Paris, Dr. Marius VASILEANU, antropolog și filosof, Dr. Irina HASNAȘ, IICCMER, Dr. Susanne MUHLE, Fundația Zidul Berlinului, Dr. Jens HÜTTMANN, Fundația Federală pentru Reevaluarea Dictaturii Partidului Socialist Unit din Germania, Alin MUREȘAN, IICCMER.
În cadrul Universității de Vară de la Râmnicu Sărat va fi pus în scenă și spectacolul de teatru Spectatorul condamnat la moarte de Matei Vișniec, în regia lui Cristian Bajora. Evenimentul va avea loc miercuri, 26 august 2015, de la ora 19.30, în incinta fostei închisori din Râmnicu Sărat, Str. Ion Mihalache nr. 53. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Pentru mai multe detalii despre spectacol, click aici.
La ediţia din 2015 a Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat participă 25 de tineri cu vârste cuprinse între 19 şi 27 de ani din ciclurile licenţial, masteral sau doctoral de la facultăţile de istorie, filosofie, ştiinţe politice, sociologie, jurnalism, litere, drept, teologie din Universităţile din România şi Republica Moldova.
Ceremonia de deschidere a Universității de Vară Râmnicu Sărat 2015 va avea loc sâmbătă, 22 august, începând cu ora 10.00, în incinta fostei închisori din Râmnicu Sărat.
Pentru mai multe detalii despre acest proiect, vă rugăm să ne contactaţi la telefon 0728.040.866 sau la e-mail ramona.toma@iiccmer.ro, persoană de contact Ramona Toma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here