Luni dimineață începe simularea Evaluării Naționale. Prima probă este cea scrisă la limba și literatura română , programată să înceapă la ora 9,00. Subiectele de simulare vor respecta programa valabilă pentru Evaluarea Națională, iar modul de desfășurare a testării este cel de la examenul propriu-zis. Numai că, la sfârșitul săptămînii trecute, sindicaliștii din Educație au anunțat că declanșează proteste și că vor boicota examenele naționale. Și la Buzău, Sindicatul Învățământului Preuniversitar Buzău a strâns semnături pentru boicotarea simulării Evaluării Naționale. Circa 80 % dintre membrii de sindicat au fost de acord cu acțiunea sindicală.

Pe de altă parte, Ministerul Educaţiei Naţionale face apel la cadrele didactice să nu afecteze elevii prin demersuri radicale, instituţia susţinând că boicotul nu este o soluţie. „Ministerul Educaţiei Naţionale este în contact permanent cu sindicatele din învăţământ, iar deciziile luate vin în urma consultării directe cu liderii federaţiilor sindicale. De altfel, şi Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată cu o largă consultare a sindicatelor. În ceea ce priveşte vârsta de pensionare, la nivelul Uniunii Europene se doreşte creşterea vârstei de pensionare, nu scăderea ei. Tendinţa este confirmată chiar de profesorii care fac solicitări pentru a fi menţinuţi în activitate peste vârsta de pensionare. Aşadar, boicotul nu este o soluţie! Facem un apel la cadrele didactice, care tocmai au primit o creştere salarială de 20%, începând cu 1 martie 2018, să nu îi afecteze pe elevi prin demersuri radicale. Aceştia se află în faţa primei lor simulări de examen, iar impactul emoţional asupra lor este unul puternic”, transmite instituţia, printr-un comunicat de presă.

Cadrele didactice sunt nemulțumite de faptul că grilele de salarizare pentru personalul din sistem nu au fost negociate, ci impuse. Totodată, sindicaliștii solicită ca sporurile și indemnizațiile să fie calculate prin raportare la salariul de bază majorat din 2018 și nu la cel din 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here