Guvernul a adoptat modul în care le va fi acordată masa caldă preşcolarilor şi elevilor, dar şi variantele de meniu, avizate de Institutul Naţional de Sănătate. Asta, după ce anul trecut Executivul a aprobat lista celor 50 de unităţi de învăţământ care vor primi suplimentul alimentar din cadrul programului-pilot. Aproximativ 30.000 de elevi şi preşcolari din 50 de unităţi şcolare vor primi un pachet alimentar sau masă caldă în limita a 7 lei. Din județul Buzău, a fost aleasă pentru acest program Școala generală numărul 7.

 Potrivit hotărârii de Guvern, la sugestiile Institutului Naţional de Sănătate, variantele orientative de meniu sunt:

1. Ciorbă de legume

2. Supă de pui cu legume
3. Ciorbă de văcuţă cu legume
4. Legume cu piept de pui la grătar
5. Mâncare de mazăre cu piept de pui
6. Pilaf cu legume şi ficăţei de pui
7. Piure de morcov cu grătar de pui
8. Piure de cartofi cu piept de curcan
9. Mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor
10. Ghiveci de legume cu pui
11. Orez cu legume şi pui la tava
12. Sufleu de broccoli cu brânză
13. Cartofi gratinaţi cu piept de pui la grătar
14. Tocană de legume cu orez brun
15. Piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume
16. Omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) şi brânză telemea
17. Sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor
18. Dovlecel umplut cu brânză la cuptor
19. Ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani)
20. Macaroane cu brânză
21. Cartofi frantuzeşti (la cuptor cu brânză şi ou)
22. Quinoa cu legume
23. Sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume (roşii, castravete, salată)
24. Sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude
(gogoşar, varză, morcov).
25. Salată de fructe (măr, pară, caisă, piersică, banană, portocală)
Cum va fi acordată masa caldă
Potrivit hotărârii de Guvern, suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, după cum urmează:
a) masă caldă, preparată în regim propriu, pentru unităţile de învăţământ în care există cantină cu avize de funcţionare, înregistrată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, şi spaţiu adecvat de servire a mesei;
b) masă caldă, în regim catering, pentru unităţile de învăţământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, dar în care există un spaţiu de servire a mesei sau un alt spaţiu amenajabil în acest scop;
c) pachet alimentar, pentru unităţile de învăţământ în care nu există nici cantină şi nici spaţiu amenajabil în scopul servirii mesei.
Tipul de suport alimentar pe niveluri de învăţământ este aprobat Consiliul Local, la solicitarea directorului unităţii de învăţământ, cu aprobarea consiliului de administraţie.
Programul de servire a mesei şi timpul alocat acestei activităţi sunt stabilite de către conducerea unităţii de învăţământ, în funcţie de numărul de elevi, de orarul şcolii şi de particularităţile specifice fiecărei unităţi de învăţământ.
Monitorizarea desfăşurării programului în unitatea/unităţile de învăţământ din judeţ/municipiu va fi făcută de un inspectordesemnat de Inspectoratul şcolar, dar, de regulă, acesta ar trebui să fie inspectorul cu atribuţii pentru educaţie incluzivă.
Totodată, conducerea unităţii de învăţământ va desemna un coordonator local de program care poate fi din categoria personal didactic, didactic-auxiliar sau nedidactic, iar în unităţile de învăţământ care funcţionează cu structuri şcolare arondate, se va desemna câte un responsabil la nivelul fiecărei structuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here