Andrei Voicu, elevul din judeţul Buzău sancţionat cu nota 2 la purtare pentru o postare pe Facebook referitoare la profesoara de desen, a câştigat în instanţa lupta cu cei din conducerea liceului şi va avea, cel mai probabil, nota 10 la purtare. Scandalul de la Colegiul Naţional „B. P. Haşdeu“ din Buzău a izbucnit pe 10 decembrie 2018 şi a avut amploare naţională. Cei 65 de membri ai consiliului profesoral au decretat acordarea notei 2 la purtare elevului Andrei Voicu, aflat în primul semestru al clasei a XI-a. Mama adolescentului, casnică de profesie, a acţionat colegiul în instanţă.

Pe 10 iunie 2019, judecătorii Tribunalului Buzău a dat dreptatate familiei Voicu, considerând că n-au fost încălcate limitele libertăţii de exprimare: „Anulează Hotărârea Consiliului Profesoral nr. 1/10.12.2018 şi Hotărârea Consiliului de Administraţie nr. 1/16.01.2019, inclusiv toate actele ce au stat la baza adoptării celor două hotărâri, precum şi toate actele subsecvente. Obligă pârâtul la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 200 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru, către reclamant“, se arată în hotărârea de pe 10 iunie.

Hotărârea tribunalului ar fi putut fi contestată de conducerea colegiului din Buzău în termen de 15 zile din momentul pronunţării. Cu toate acestea, cei de la „Haşdeu“ şi-au exercitat dreptul de atac abia pe 6 august, iar avocata familiei Voicu spune că demersul este tardiv. Prin urmare, decizia luată la tribunal ar urma să rămână definitivă.

Argumentul invocat de avocaţii elevului în susţinerea nulităţii căii de atac este acela că a fost depăşit inclusiv termenul scadent de la 10 iulie, dată până la care trebuia formulată motivarea sentinţei şi transmisă către părţi. În Codul de procedură civilă, o hotărâre judecătorească se redactează şi se semnează în termen de cel mult 30 de zile de la pronunţare.

Directorul Colegiului Naţional „B.P. Hasdeu“ Buzău susţine că instituţia pe care o conduce a atacat în termen valabil sentinţa Tribunalului Buzău. Pe de altă parte, spune că nu este la curent chiar cu toate noutăţile, fiind în concediu.

Dacă magistraţii consideră că solicitarea de atac a fost formulată tardiv, atunci hotârârea de pe fond devine executorie. Practic, prin anularea notei 2 la purtare, Andrei Voicu va rămâne cu nota 10 în ambele semestre ale clasei a XI-a.Regulamentul şcolar arată că sunt declaraţi promovaţi elevii care, la sfârşitul anului şcolar, obţin la fiecare disciplină de studiu cel puţin media anuală 5,00, iar la purtare media anuală 6,00/calificativul suficient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.