În acest an, lucrările absolvenților de clasa a VIII-a vor fi corectate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cel în care s-a dat proba. Notele obţinute la examen sunt importante doar pentru elevii care vor să intre la licee bune. De reţinut: examenul de Capacitate nu se pică, indiferent de media obţinută

Astăzi are loc prima probă scrisă la Limba şi literatura română, din cadrul Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII- a. Conform datelor Ministerului Educaţiei, la examen s-au înscris peste 153.522 de candidaţi în cele 4.809 de centre în care se va desfăşura Evaluarea Naţională. Marţi, 28 iunie, elevii aparţinând minorităţilor naţionale vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă, potrivit evz.ro.

Proba scrisă la Matematică, ultima din cadrul acestui examen, se va desfăşura miercuri, 29 iunie. Afişarea rezultatelor se va face pe data de 1 iulie, până la ora 16.00. Eventualele contestaţii pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 20.00, iar rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie. „Pentru prima dată în procesul de evaluare a lucrărilor elaborate de candidații care susțin Evaluarea Națională, comisia națională de examen a decis ca acestea să fie corectate în centre zonale de evaluare din alte județe decât cele în care au avut loc probele”, precizează ministerul. „Decizia a fost luată pentru eliminarea oricăror posibilităţi de mituire a cadrelor didactice”, ne-a declarat un cadru didactic.

Măsuri de siguranţă

Tot de astăzi şi până la terminarea probelor s-a pus la dispoziţie linia Telverde 0800801100, număr apelabil gratuit, între orele 8.00-17.00, la care se pot semnala „disfuncţionalităţile apărute”, informează Ministerul Educaţiei. Poliţia Română a disponibilizat 5.173 de poliţişti pentru desfășurarea în condiții de liniște și siguranță a examenelor de la Evaluarea Națională. De asemenea, polițiștii rutieri vor acționa pentru fluidizarea traficului rutier, prevenirea accidentelor rutiere, precum și a ambuteiajelor, anunţă IGPR.

Notele obţinute, 50% din media de admitere la liceu

Miza examenului de capacitate este mare doar pentru elevii care au învăţat bine şi s-au străduit să obţină medii mari în gimnaziu. Media de admitere în liceu se calculează ca media aritmetică dintre media anilor din gimnaziu şi cea obţinută la evaluarea naţională. Cu cât va fi mai mare media, cu atât elevii au şanse mai mari să fie admişi în liceele lor favorite. În vreme ce câteva zeci de elevi reuşesc să obţină chiar şi note maxime la ambele materii, sunt şi licee în care sunt admişi elevi şi cu medii de 3. Asta înseamnă că în gimnaziu ei au avut medii între 5 şi 6, iar la capacitate au luat media 1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.