O sută de mii de euro este suma care va fi alocată de la bugetul local al municipiului Buzău pentru refacerea falezei din dreptul Cetăţii Soroca de pe malul Nistrului. Decizia finală au luat-o astazi consilierii locali municipali, în şedinţa ordinara a lunii august.

În primăvara acestui an, consilierii locali buzoieni au semnat o declaraţie simbolică de unire a Municipiului Buzău cu Republica Moldova. Acum, municipalitatea doreşte să facă investiţii la Soroca. Mai exact, primarul Toma intenţionează să ajute cu bani la realizarea unui proiect de infrastructură din Republica Moldova. 100 de mii de euro vor fi trimişi de Buzău pentru refacerea falezei din dreptul Cetăţii Soroca de pe malul Nistrului.

„În urma Acordului de Înfrăţire dintre municipiile Buzău şi Soroca, Consiliului Municipal Soroca a aprobat cu privire la finanţarea proiectului Reconstrucţia falezei râului Nistru pe segmentul din preajma cetăţii Soroca în valoare de 138.500 euro. Municipiul Soroca poate aloca doar 27,8%, respectiv suma de 38.500 euro. În acest sens a solicitat cofinanţare din partea Municipiului Buzău în sumă de 100.000 euro. Municipiul Soroca îsi propune îmbunătăţirea condiţiilor de recreere şi agrement pe faleza Nistrului, în apropierea Cetăţii Soroca, cetate moldovenească din ultimul sfert al secolului al XV-lea, clădită din lemn de Ştefan cel Mare, în faţa vadului peste Nistru, şi reconstruită în piatră sub Petru Rareş, la mijlocul secolului al XVI-lea. Cetatea este o carte de vizită a Republicii Moldova. În acest sens a fost întocmit proiectul de hotărâre privind cofinanţarea proiectului în limita sumei de 100.000 euro, cu rugămintea de a fi adoptat în forma prezentată”, se arată în raportul transmis de Constantin Toma către consilierii locali.

Astazi, proiectul s-a aflat pe ordinea de zi si a fost supus votului consilierilor. Consilierul PSRo a luat cuvantul si a explicat ca suma i se pare prea mare.

„Inteleg ca trebuie sa ii ajutam, am fost de acord de fiecare data, dar acum suma mi se pare prea mare. Avem multe de facut la noi in oras si cred ca aceasta suma ar fi putut fi investita la nivel local. Avem si noi nevoi, Primaria este imprumutata, cetatenii sunt somati sa plateasca taxe si impozite, iar noi, din bugetul local, dam bani altora. Nu mi se pare normar”, a declarat consilierul Silviu Rosioru.

In ciuda reactiilor, cu 15 voturi pentru, 7 impotriva si o abtinere, proiectul a trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here