În acest weekend, pompierii buzoieni s-au confruntat cu un val de incendii, în majoritate de vegetatie uscată. Intervențiile au presupus o desfășurare amplă de forțe și mijloace, efort sporit din partea acestora și multe ore de luptă cu focul.

Pe parcursul ultimelor 3 zile, I.S.U. Buzău a înregistrat un număr de 14 incendii izbucnite la vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș, actiunile de stingere fiind dificile și îngreunate de vântul puternic ce s-a manifestat pe toata durata weekendului, alimentând flăcările și facilitând propagarea acestora.

În total, aceste 14 incendii au însumat o suprafață de peste 200 de hectare și s-au manifestat pe raza localităților C.A. Rosetti, Mitropola, Nișcov, Vernești, Cojanu, Policiori, Aldeni, Calvini, Scorțoasa, Beceni, Grebănu și Niculești.

Reamintim cetățenilor să țină cont de măsurile preventive pentru a evita pierderea de vieti, proprietăți și bunuri. Pe această cale, aducem la cunoştinţă faptul că arderea vegetaţiei uscate se poate face numai după obţinerea acordului Agenţiei de Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu foc din partea autorităţilor locale.

În ceea ce priveşte arderea resturilor vegetale în gospodăriile cetăţeneşti, se poate efectua doar cu respectarea următoarelor măsuri de prevenire a incendiilor:

  • efectuarea arderii în condiţii meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Nu uitaţi, orice situaţie de urgenţă trebuie să fie anunţată în cel mai scurt timp la numărul unic 112!” , se arată într-o informare transmisă de Biroul de Presă al I.S.U. Buzău.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here