Din data de 22 iunie, elevii de anul II ai Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene desfășoară activități practice de mentenanță în baze și unități din Forțele Aeriene.

În ultimele două săptămâni, elevii de la arma Aviație, specializarea Electromecanică și automatizare de bord de aviație, au participat la activitățile desfășurate în atelierele, hangarele și escadrilele din cadrul Bazei Aeriene de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu”.

Perfecționarea deprinderilor și a abilităților de verificare, depistare și înlăturare a defecțiunilor la elementele componente ale fuselajelor, tren de aterizare, rotoare portante și anticuplu, transmisii, comenzi, agregate ale instalațiilor de combustibil, hidraulice, pneumatice, avionică și armament de bord, ce echipează aeronavele sunt o parte din obiectivele practicii pentru această specializare.

Însușirea cunoștințelor și formarea deprinderilor și a abilităților tehnice s-a efectuat sub atenta supraveghere a profesorului Marin Anghel și a specialiștilor din cadrul Bazei Aeriene Boboc. Activitățile desfășurate au fost de predare și evaluare despre echipamente electrice și aparatura de la bordul aeronavelor IAR-99 și Iak-52 și a elicopterelor IAR-316B.

„În calitate de titular de discipline și de președinte al consiliului clasei, m-am ocupat, împreună cu șefii de structuri pe linie de specialitate din cadrul Bazei Aeriene Boboc, de desfășurarea activităților de predare-evaluare. Pentru optimizarea activităților am împărțit elevii în patru grupe care și-au desfășurat activitatea după cum urmează:

– 3 zile în cadrul Atelierului Echipament și Automatizări de aviație (EAA), aeronave IAR-99;
– 3 zile în cadrul Escadrilei IAR 99;
– 3 zile în cadrul Atelierului EAA, aeronave IAK-52 și elicoptere IAR-316B;

– 3 zile în cadrul Escadrilei IAK 52 și elicoptere IAR-316B.214188364 4159248094164938 676849595861555310 nExperiența acumulată în exploatarea tehnicii de aviație mi-a dat posibilitatea să optimizez conținuturile predate elevilor pe timpul celor 2 ani și să le direcționez către cele 3 tipuri de aeronave.” a susținut domnul profesor Marin Anghel.

Maistru militar clasa a V-a Hurloi Miruna-Alice este unul dintre maiștrii militari responsabili de activitățile practice de mentenanță cu elevii la tehnica de aviație. Absolventă a Școlii de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia”, promoția 2017-2019 și având aceeași specialitate militară, respectiv Electronică și automatizări de bord de aviație, ocupă în prezent funcția de specialist în cadrul Atelierului de mentenanță aparatură de bord, instalații electrice și oxigen din Baza Aeriană Boboc.

Cei doi ani de zile de școală militară m-au ajutat să pun bazele meseriei alese. Cu ajutorul cadrelor didactice și a întregului personal, am reușit să înțeleg „tainele aviației”. Am învățat despre instalațiile electrice, sistemele electroenergetice și aparatele de bord regăsite la avionul Mig-21 Lancer, cât și despre generalitățile aeronavelor de transport.

Cele două săptămâni în care am avut rolul de a oferi îndrumare privind formarea competențelor de exploatare a tehnicii actualilor elevi ai școlii, viitorii mei colegi, au fost pentru mine o ocazie minunată de a demonstra că mi-am dezvoltat capacitățile necesare impuse de specificul funcției pe care o încadrez. În prezent, exploatez aeronava IAR-99 Standard, un avion militar românesc produs de Avioane Craiova S.A. Este un avion subsonic, cu reacție, destinat să asigure pregătirea tinerilor piloți pentru trecerea la avioane supersonice.

În toată această perioadă elevii și-au însușit noi cunoștințe, iar cele deja acumultate, principii, fenomene au fost reactualizate și aplicate practic la aceste aeronave prin participarea la pregătirea pentru zbor, activități de escamotare tren de aterizare, activități de pornire la sol, activități de verificare a etanșeității canalizațiilor de presiune statică și totală.214094323 4159248174164930 3362404753269304936 nPrin intermediul șefilor de ateliere și a personalului tehnic cu specializarea Electromecanică și automatizare de bord de aviație, am reușit să îmi însușesc, alături de colegii de clasă, noțiunile teoretice acumulate pe parcursul anilor de școală și să înțeleg mai bine anumite fenomene studiate.

Prin urmare, această activitate a reprezentat o oportuniate de înțelegere a modului în care va decurge viitoarea noastră activitate la unitățile unde urmează să fim repartizați în curând și în cadrul căreia am reușit să transpunem în practică atât cunoștințele legate de instalațiile electrice de specializare cât și a celor legate de mediul de lucru în care urmează să ne desfășurăm activitățile.” a afirmat elevul Crișan Alexandru.

De asemenea, un accent deosebit a fost pus pe citirea schemelor electrice, identificarea componentelor pe aeronave și modalități de montare/demontare agregate. Finalitatea acestor activități va consta în verificarea atingerii obiectivelor inițiale printr-o evaluare corectă a elevilor.
Mult succes, tuturor!” , au transmis oficialii Bazei Aeriene. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here