Ziua Veteranilor va fi sărbătorită, joi, 11 noiembrie, de către militarii din garnizoana Buzău printr-o serie de activități militare și religioase, care se vor desfășura după următorul program:

– La Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău începând cu ora 10.00, ceremonie militară și religioasă cu depunere de coroane și jerbe de flori;

– La Monumentul Eroilor căzuți în Teatrele de Operații, în comuna Smeeni, județul Buzău, începând cu ora 11.00, ceremonie militară și religioasă cu depunere de coroane și jerbe de flori.

De asemenea, la ora 11:00, vor fi trase clopotele în toate bisericile și capelele construite în incinta unităților militare. La activități au fost invitați să participe reprezentanţi ai administraţiei publice locale, notabilităţi, cadre militare active, în rezervă și retragere, distinşi veterani de război.

Ceremonia se va organiza cu respectarea normelor naţionale referitoare la aplicarea şi respectarea măsurilor privind prevenirea şi limitarea infectării cu virusul SARS CoV-2.” , anunță Biroul de Presă al Diviziei 2 Infanterie Getica Buzău.

ISTORIC

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr. 150 din 22.10.2014, privind modificarea și completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.

România se alătură, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei şi intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

În ţara noastră se sărbătoreşte şi Ziua Veteranilor de Război, pe data de 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat şi şi-au dat viaţa, pe timpul celor două conflagraţii mondiale, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here