„Să ne amintim de…” este rubrica realizată de Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu”, prin care, în fiecare zi sunt reamintite evenimente notabile din istorie. 

*Pe 2 mai 1874, celebrul scriitor 𝗞𝗮𝗿𝗹 𝗠𝗮𝘆 𝗲𝗿𝗮 𝗲𝗹𝗶𝗯𝗲𝗿𝗮𝘁 𝗱𝗶𝗻 𝗶̂𝗻𝗰𝗵𝗶𝘀𝗼𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗪𝗮𝗹𝗱𝗵𝗲𝗶𝗺, 𝘂𝗻𝗱𝗲 𝗮 𝗶𝘀𝗽𝗮̆𝘀̦𝗶𝘁 𝗼 𝗰𝗼𝗻𝗱𝗮𝗺𝗻𝗮𝗿𝗲 𝗹𝗮 𝗶̂𝗻𝗰𝗵𝗶𝘀𝗼𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘃𝗮𝗴𝗮𝗯𝗼𝗻𝗱𝗮𝗷. May va cunoaște succesul literar abia în 1880, după căsătoria cu Emma Pollmer, când începe o viață normală.

În colecțiile bibliotecii noastre găsiți „colecția Karl May – Opere” din care fac parte volume precum „Winnetou”, „În ţara Diavolului”, „Comoara din lacul de argint” etc.

*Pe 2 mai 1933, 𝘂𝗻 𝘇𝗶𝗮𝗿 𝗹𝗼𝗰𝗮𝗹 𝗱𝗶𝗻 𝗼𝗿𝗮𝘀̧𝘂𝗹 𝘀𝗰𝗼𝘁̧𝗶𝗮𝗻 𝗟𝗼𝗰𝗵 𝗡𝗲𝘀𝘀, „𝗜𝘃𝗲𝗿𝗻𝗲𝘀𝘀 𝗖𝗼𝘂𝗿𝗶𝗲𝗿”, 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗮 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗮 𝗼𝗮𝗿𝗮̆ 𝗼 𝗳𝗼𝘁𝗼𝗴𝗿𝗮𝗳𝗶𝗲 𝗮 𝗹𝗲𝗴𝗲𝗻𝗱𝗮𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶 „𝗺𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂 𝗮𝗰𝘃𝗮𝘁𝗶𝗰” 𝗱𝗶𝗻 𝗹𝗮𝗰𝘂𝗹 𝗟𝗼𝗰𝗵 𝗡𝗲𝘀𝘀 (una dintre cele mai renumite creaturi misterioase din lume), însoţită de o ştire explicativă privind un cuplu din orăşel care ar fi văzut la suprafaţa lacului un animal uriaş. Surse istorice pomeneau încă în urmă cu 1500 de ani despre un monstru care ar trăi în apele acestui lac.

În colecțiile bibliotecii noastre găsiți cartea „Mari enigme ale istoriei: de la Masca de Fier la monstrul din Loch Ness”, de Piere Bellemare și Jean-François Nahmias.

*Pe 2 mai 1949, 𝗔𝗿𝘁𝗵𝘂𝗿 𝗠𝗶𝗹𝗹𝗲𝗿 𝗼𝗯𝘁̦𝗶𝗻𝗲𝗮 𝗽𝗿𝗲𝗺𝗶𝘂𝗹 𝗣𝘂𝗹𝗶𝘁𝘇𝗲𝗿 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 „𝗠𝗼𝗮𝗿𝘁𝗲𝗮 𝘂𝗻𝘂𝗶 𝗰𝗼𝗺𝗶𝘀 𝘃𝗼𝗶𝗮𝗷𝗼𝗿”. Piesa a fost pusă în scenă, în premieră, pe Broadway în februarie 1949, fiind rejucată de 742 de ori, doar acolo. Este unanim considerată ca fiind una dintre cele mai mari piese de teatru ale secolului al XX-lea.

Cartea cu piesa poate fi găsită și în colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău.

*Pe 2 mai 1955, 𝗧𝗲𝗻𝗻𝗲𝘀𝘀𝗲𝗲 𝗪𝗶𝗹𝗹𝗶𝗮𝗺𝘀 𝗼𝗯𝘁̦𝗶𝗻𝗲𝗮 𝗣𝗿𝗲𝗺𝗶𝘂𝗹 𝗣𝘂𝗹𝗶𝘁𝘇𝗲𝗿 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗱𝗿𝗮𝗺𝗮𝘁𝘂𝗿𝗴𝗶𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 „𝗣𝗶𝘀𝗶𝗰𝗮 𝗽𝗲 𝗮𝗰𝗼𝗽𝗲𝗿𝗶𝘀̦𝘂𝗹 𝗳𝗶𝗲𝗿𝗯𝗶𝗻𝘁𝗲”. A fost piesa preferată a autorului, având multe elemente autobiografice. Pentru punerea în scenă și ecranizarea piesei, o pleiadă de mari regizori, actori și actrițe și-au dat mâna cu marele dramaturg de-a lungul deceniilor. Astfel, nume celebre precum Elia Kazan, Richard Brooks, Elizabeth Taylor, Paul Newman, mai târziu Natalie Wood, Robert Wagner și Laurence Olivier sau Jessica Lange, Kathleen Turner și Scarlett Johansson au dat viață pe scenă și pe ecran personajelor din piesa creată de geniul lui Williams.
Cartea cu piesa poate fi găsită și în colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here