Inspectorii de munca buzoieni au facut primul dosar penal pentru munca la negru, dupa intrarea in vigoare a noului cod al muncii. Un control facut in urma unei sesizari, la o firma de confectii din municipiul Buzau, a scos la iveala ca din cei 10 angajati ai firmei, 9 munceau fara forme legale. Patronul de origine turca a plecat din tara insa va fi chemat pentru audieri de procurori. De la inceputul lunii mai in judetul Buzau s-au inregistrat peste 3800 de noi contrate de munca iar valoarea amenzilor aplicate angajatorilor care au incalcat legislatia muncii depaseste 540 de mii de lei.

Sesizarea facuta la ITM Buzau anunta ca intr-un atelier de confectii care functioneaza la parterul unui bloc, muncitoarele lucreaza zi lumina si fara carti de munca. La control, inspectorii de munca au fost insotiti de jandarmi, garda financiara si politia economica, iar in momentul descinderii au gasit intr-adevar muncitoarele la masinile de cusut.

Cecilia Manolescu,inspectorul sef al ITM Buzau : „urmare unui control la o firma de confectii am depistat un numar de 9 persoane care nu aveau carte de munca. Toate documentele vor fi inaintate la Parchetul de pe langa judecatoria Buzau.Si angajatii care accepta sa munceasca fara forme legale vor suporta o amenda intre 5 si 10 milioane de lei”.

La numai o zi de la control, in atelierul de confectii era activitate insa atunci cand au vazut presa muncitoarele s-au ascuns.La randul lor angajatele care munceau fara forme legale vor fi chemate la audieri si vor trebui sa raspunda in fata legii pentru ca au consimtit sa presteze ilegal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here