În perioada 24 – 30 ianuarie 2016 se desfășoară la Buzău, la fel ca în restul țării, campania ,,Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin’’. Cancerul de col uterin este una din cele mai importante probleme de sănătate publică în Europa şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boală şi 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin.
România îşi menţine ratele înalte de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin. Cancerul de col uterin este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere, între 15 şi 44 de ani.
O explicaţie a situaţiei ar fi că multe femei nu au informaţii referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. Ca atare, acestea nu beneficiază de programele preventive disponibile si nu militează pentru implementarea acestor programe.

Prin activităţile care vor avea loc săptămâna aceasta, în cadrul Săptămânii de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, autoritățile medicale doresc încurajarea adolescentelor şi femeilor de toate vârstele să utilizeze metodele de prevenire, prin participarea la programele de screening pentru cancerul de col uterin si de vaccinare specifice.
Cele mai frecvente cauze ale apariţiei cancerului de col uterin sunt infecţiile cu transmitere sexuală şi anume virusul papilomatozei umane (HPV). Din momentul infectării şi până la apariţia simptomelor clinice există o perioadă tranzitorie de 10-15 ani. La momentul actual sunt cunoscute aproape 120 tipuri de HPV, 19 dintre care sunt cu un potenţial mare de risc pentru cancerul de col uterin.
Astăzi acest virus poate fi prevenit prin programe de vaccinare, însă din păcate, în România, vaccinarea împotriva HPV nu a avut efectul scontat. Vaccinarea se face la fete cu vârsta de la 9 la 15 ani, însă imunizarea, cel puțin la Buzău, decurge extrem de anevoios, mai mult bătând pasul pe loc. Asta deși studiile au demonstrat că acest vaccin asigură protecţia în aproape 70% din cazurile de cancer de col uterin iar vaccinul se oferă gratuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here