Țăranii din Rîmnicelu, mai au puțin și o să-l scoată pe preot din biserică să se roage pe câmp pentru ploaie. Aici, acum 65 de ani, arșița a pârjolit toate tarlalele. Nu-i mare diferență nici astăzi!

Miercuri, pe 10 august, se împlinesc fix 65 de ani de când un ţăran din Rîmnicelu a toropit de vipia de pe câmpul pustiit, şi-a aruncat ochii pe cadranul unui termometru.

Istoria nu consemnează și numele omului, dar a pus mărunta așezare în fruntea unui top bizar. În vara aceea toridă, în care ţăranii mâncau terci de orz, precum vitele, s-a înregistrat cea mai mare temperatură, de când există statistici, din ţara noastră: 44,5 °C! De atunci, cătunul a devenit „Polul Căldurii” din România.

Un record din întâmplare

Să nu-şi imagineze nimeni că ţăranii din ’51 aveau termometre în casă. Temperatura record a fost înregistrată pe scula fostului IAS. Termometrul, care există și astăzi, indică la fel de corect, ca acum 65 de ani, temperatura. Practic, IASul moştenise odată cu ferma şi o staţie meteo, modernă pentru vremea aceea, dotată cu barometru, pluviometru şi, evident, termometru. Este posibil să mai fi fost temperaturi similare, dacă nu şi mai înalte, dar fără să fi fost observate oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here