mihailestiIn fiecare an de atunci, 24 mai 2004, ne vine greu sa ne apropiem de aceasta data. Pentru multi dintre noi, cei care am fost la locul nenorocirii, data fatidica vine cu amaraciune si ne-am dori sa nu mai existe in calendar.Insa, din pacate, traim an de an , si asta se intampla de 8 ani incoace, ceasurile tragediei, asa dupa cum poate sufletul fiecaruia dintre noi. Sunt lacrimi amare care se aduna in coltul ochilor si pe care am vrea sa le ascundem privirilor care nu pot sa inteleaga. Sunt lacrimi pe care le datoram celor care astazi sunt eroi, ai nostri. Sunt cuvinte pe care le rostim in soapta ca sa nu deranjam memoria celor ce nu mai sunt, celor care au plecat intr-un zbucium dincolo, intre ingeri. Dincolo de toate insa sunt amintirile care nu ne dau pace si care nu se pot ingropa. Praznicul celor 18 suflete care au urcat la ceruri este astazi un motiv sa fim mai buni, sa invatam sa iertam si speram ca vom fi iubiti. De Dumnezeu!

REMEMBER 24 MAI 2004

Cea mai mare catastrofa de pe soselele Romaniei, carnagiu, drama,lacrimi si durere – sunt doar cateva din cuvintele pe care lumea le asociaza evenimentului produs in urma cu 8 ani la Mihailesti. 18 vieti nevinovate au fost curmate in cateva secunde si 13 oameni vor purta vesnic urmele exploziei.

CRONOLOGIE

Luni, 24 mai, ora 4:00 dimineata, pe Drumul European E85, in apropiere de localitatea Mihailesti din judetul Buzau, Florin Marcu, soferul unui camion apartinand firmei MIH Transcom SRL din Dolj, pierde controlul vehiculului si intra in sant. Camionul transporta azotat de amoniu de la Combinatul Chimic Doljchim catre Societatea Agricola BEEARSEN din Piatra Neamt.

Potrivit martorilor oculari, accidentul s-ar fi datorat exploziei unui cauciuc al autocamionului. Pompierii sunt anuntati care este incarcatura camionului: 400 de saci de azotat de amoniu, cantarind 20 de tone.
La ora 5:30 sosesc doua echipaje de pompieri din Buzau, seful postului de Politie si doi ziaristi ai postului de televiziune Antena 1, cameramanul Ionut Barbu si reporterul Elena Popescu.
In timp ce se actioneaza pentru stingerea incendiului, in jurul orei 5:50, camionul explodeaza. Bilantul: 18 morti si 13  raniti. Resturi umane si ale camionului sunt imprastiate pe o raza de peste un kilometru. Soseaua este distrusa pe o lungime de 35 de metri, in urma exploziei formandu-se un crater cu adancimea de 7 metri. Ziaristii Ionut Barbu si Elena Popescu isi pierd viata in explozie.
In jurul orei 6:00, la fata locului apar echipaje ale politiei buzoiene, urmate de specialisti de la Protectia civila. Reprezentanti ai Procuraturii judetului Buzau imprejmuiesc zona pe un diametru de 400-500 de metri. In jurul orei 9:30 soseste un pluton de jandarmi pentru a strange ramasitele rezultate in urma exploziei.
La 5 ore de la producerea exploziei, ancheta se inchide. Buldozerele incep astuparea craterului si se trece la repararea soselei.( extras din revista 22, din data de 9 iunie 2004)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here