Programul „A Doua Casă” funcţionează mai mult pe hârtie. Doar 74 de români au reuşit să-şi ia o locuinţă mai mare printr-un al doilea credit cu ajutor de la stat, potrivit datelor obţinute de Digi24. Programul a fost lansat în martie anul trecut, dar specialiştii spun că sunt puţini cei care reuşesc să facă pasul către un nou împrumut, din cauza lipsei banilor, dar şi a hăţisului birocratic, potrivit Digi24.ro.

Românii care vor să acceseze un al doilea credit pentru o casă, cu garanţie guvernamentală, trebuie să se înarmeze cu răbdare. Întregul proces birocratic durează cel puţin trei luni.
„Trebuie să aştepte o perioadă destul de lungă de timp pentru obţinerea acordului de la Ministerul de Finanţe. La bancă, durează de asemenea foarte mult să obţină un acord în vederea achiziţionării prin programul A Doua Casă.”, a declarat Roxana Dumitrescu, director financiar al unui broker de credite.

Odată ajunşi la Fondul de Garantare, veţi avea emoţii de două ori. Fondul trebuie să fie de acord cu vânzarea primei locuinţe şi mai apoi să aprobe noul credit.

Cea mai mare problemă sunt însă banii. Cei care vor să ia un al doilea credit imobiliar cu ajutor de la stat trebuie să-l lichideze pe cel iniţial. Iar în cele mai multe cazuri asta înseamnă bani pierduţi.

Din martie 2015 şi până acum, doar 74 de români au obţinut credite prin programul A Doua Casă, în valoare de aproape 7,7 milioane de lei. Numărul beneficiarilor unui al doilea credit cu ajutor de la stat este infim, dacă îl raportăm la total.

Din 2009 şi până acum, peste 197.000 de români au luat un împrumut cu ajutor de la stat, iar valoarea garanţiilor se apropie de 17 miliarde de lei.

Statisticile arată că 96% dintre români deţin casa în care locuiesc. În Germania, procentul este la jumătate.

Numai că românii trăiesc înghesuiţi. Jumătate dintre familii locuiesc într-o garsonieră sau o locuinţă cu două camere. Într-un apartament cu două încăperi trăiesc între patru şi şase persoane.

Suprafaţa medie a unei locuinţe din România este de 44 de metri pătraţi, jumătate din media europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here