Cristi BIGIUMagistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis începerea judecății în dosarul în care președintele suspendat al Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu, este acuzat de spălare de bani, împreună cu afaceristul buzoian Gheorghe Doloiu, dar și cu fostul ministru al Internelor, Cristian David, în dreptul căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, și cu Roger Valeriu Nițescu, fost șef de cabinet al lui David, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de trafic de influență, spălare de bani și complicitate la luare de mită, pentru intervenția în vederea urgentării emiterii titlului de proprietate pentru un teren de 15 hectare aflat în intravilanul municipiului Buzău.
Conform procurorilor, în calitate de ministru al Internelor și Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul Roger Nițescu, Cristian David a pretins, iar în luna februarie 2008, a primit suma de 500.000 de euro de la un denunțător, beneficiar al unor drepturi litigioase. Aceas­tă sumă de bani a fost pretinsă și primită de Cristian David pentru a-și exercita atribuțiile de îndrumare și coordonare a activității prefec­ților într-o mo­da­litate care să asigure emi­terea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău de către Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate. În acest sens, Cristian David a luat legătura cu Marian Cristinel Bîgiu, prefect al județului Buzău la acea dată, solicitându-i ajutorul în a­ceastă problemă.
În schimbul promisiunii de exercitare a influenței în sco­pul menționat mai sus, Roger Nițescu, în calitate de șef de cabinet al Ministrului de Interne și Reformei Administrative, a pretins și a primit de la aceeași persoană suma de 600.000 euro.
Urmare a acestor „intervenții“, în perioada 2007– 2008, cu ocazia discuțiilor purtate de către denunțător cu inculpatul Marian Cristinel Bîgiu, acesta din urmă i l-a prezentat pe Gheorghe Doloiu ca fiind persoana de contact pentru rezolvarea tuturor aspectelor referitoare la te­re­nurile de pe raza municipiului Buzău.
Ulterior, doar o parte din bani au ajuns la șeful PNL Buzău de la acel moment, George Scutaru (judecat și el acum pentru spălare de bani, într-o cauză disjunsă din acest dosar), fiind folosiți în campania pentru alegerile din 2008.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here