La patru ani de la trecerea în neființă a marelui om de cultură buzoian Bucur Chiriac, vine și vestea tristă a dispariției soției acestuia, Marieta Chiriac.

“În noaptea de duminică 9 august, a plecat la Domnul Marieta Bucur, soția scriitorului Chiriac Bucur- personalitate marcantă a culturii naţionale, fost ataşat cultural al României la Moscova şi la Sofia, cetățean de onoare al municipiului Buzău.” , anunță Fundația Sf. Sava Buzău.

Și oficialii Muzeului Județean, pentru care cuplul Marieta și Bucur Chiriac a donat o colecţie de artă contemporană, una dintre cele mai importante donaţii oferite statului român, după revoluţia din 1989 şi cea mai mare donaţie de artă făcută oraşului Buzău, și-au exprimat regretul, la aflarea veștii.

“Ne exprimăm regretul după vestea trecerii în eternitate a doamnei Marieta Chiriac, a cărei înclinație pentru frumos s-a concretizat într-o importantă colecție de artă, constituită împreună cu soțul dumneaei, scriitorul și diplomatul Bucur Chiriac.

Marieta și Bucur Chiriac – portrete realizate de Dan Hatmanu

Această bogată moștenire, donată buzoienilor și păstrată la Muzeul Județean Buzău, reunește un număr impresionant de lucrări de pictură, sculptură, ceramică, tapiserie, artă populară, grafică și bunuri etnografice, realizate de artiști români consacrați la nivel național dar și local, precum: Sabin Bălașa, Marcel Chirnoagă, Alexandru Ciucurencu, Cela Neamțu, Costin Neamțu, Margareta Sterian și mulți alții. Cu unii dintre creatori, cuplul donator a legat bune prietenii, fapt ce a sporit contactul cu fenomenul artistic dar și creșterea colecției.Realizata pe parcursul a peste 50 de ani, „Colecţia Marieta şi Bucur Chiriac“ este o oglindă a ceea ce a însemnat cultura românească a secolului al XX-lea, în domeniul artelor vizuale.” , au scris reprezentanții Muzeului Județean Buzău, pe pagina de facebook a instituției.

Înmormântarea va avea loc la cimitirul Bellu (acolo unde este înhumat și Bucur Chiriac), marți, 11 august, ora 12,00.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here