201001071555-festivalul_carnatilor_de_plescoi_mareRenumitii carnati de Plescoi, vor fi si in acest an vedetele festivalului de la Berca, organizat in perioada 05-06 octombrie. Festivalul Carnatilor de Plescoi este organizat de pensiunea Casa Matei din Berca, in parteneriat cu ANTREC, filiala Buzau, Consiliul Judetean Buzau si Primaria Berca.

Gustosi, uscati, afumati si picanti, carnatii de Plescoi  au devenit un preparat reprezentativ pentru Buzau. Carnatii de Plescoi, sunt renumiti in toata Europa, iar festivalul atrage atat turisti romani cat si straini.

Carnatii de Plescoi poarta cu ei o adevarta legenda a retetei secrete. Astfel, se spune ca, atunci cand codrii erau casa si masa pentru haiduci, in zona dintre dealuri si valea Buzaului, o ceata de haiduci isi aveau tabara. Haiducii pradau oile muntenilor bogati, iar pentru a pastra cat mai bine prada si pentru a nu fi prinsi de potera cu ea, acestia o preparau si o faceau pastrama si carnati. Haiducii nu mai sunt, insa reteta lor a fost preluata de localnici si transmisa din generatie in generate, pana in zilele noastre.

O astfel de poveste nu trebuie uitata si de aceea in fiecare an se sarbatoreste cu multa muzica si voiebuna la Berca, Festivalul Carnatilor de Plescoi.

Festivalul care se va desfasura pe platoul din fata Pensiunii Casa Mtaei va debuta sambata, 5 octombrie la ora 11.00, iar pe scena amplasata in curtea pensiunii vor sustine recitaluri artisti ai Centrului Judetean de Cultura si Arta Buzau.

Cum de la un astfel de festival nu puteau lisi preparatele culinare, la eveniment vor fi prezenti Horia Varlan si Stefan Varga, mari iubitori ai carnatilor de Plescoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here