Sub coordonarea Instituţiei Prefectului, peste 600 de polițiști, jandarmi, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului şi Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, au desfăşurat în sistem integrat acţiuni de verificare în spaţii publice, în zonele aglomerate, centre comerciale, gări, autogări, pieţe şi terase, dar şi mijloace de transport în comun, pentru respectarea măsurilor sanitare impuse de pandemia de Covid-19, pe toată raza judeţului Buzău.

Astfel, au fost executate 20 de acțiuni punctuale în care au fost verificate peste 200 de unităţi comerciale şi agenţi comerciali, în 150 de locaţii de interes. De asemenea, au fost legitimate şi consiliate peste 2000 de persoane cărora oamenii legii le-au comunicat recomandări privind normele legale în vigoare.

Poliţiştii rutieri au fost prezenţi în trafic, unde au desfăşurat activităţi pentru creşterea siguranţei rutiere, dar şi pentru respectarea normelor sanitare de către conducătorii auto şi călătorilor, verificând astfel peste 70 de autovehicule destinate transportului public de persoane.

În cadrul activităților de verificare și control, au fost aplicate 316 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, dintre care 269 pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală şi 38 de sancţiuni pentru nerespectarea restricţiilor de circulaţie a persoanelor.
Valoarea totală a sancţiunilor a fost de peste 66.000 de lei.

Acțiunile au avut ca scop verificarea modului de respectare a reglementărilor legale instituite în această perioadă a stării de alertă, precum și pentru prevenirea și combaterea ilegalităților pe toate palierele.

Reamintim faptul că organizarea de evenimentele private (nunți, botezuri, mese festive, aniversări etc.) este interzisă, circulaţia persoanelor în intervalul orar 23.00 – 05.00 este restricţionată, cu anumite excepţii, iar purtarea măştii de protecţie a devenit obligatorie în toate locurile publice. În situația în care forțele de ordine constată că aceste interdicții sunt încălcate, vor interveni cu fermitate și vor aplica sancțiuni contravenționale.

Astfel de acțiuni vor continuate zilnic pe raza județului Buzău și în perioada următoare, forțele de ordine publică acționând permanent în sistem integrat pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, prevenirea și limitarea răspândirii Coronavirusului, dar și pentru a preveni și combate ilegalitățile de orice fel.

Exemple:

*În data de 14 noiembrie a.c., în urma unui control la o societate comercială din municipiul Buzău, poliţiştii au constatat că operatorul economic nu a limitat programul de funcţionare, conform noilor reglementări legale.
În cazul unei alte unități de alimentație publică, polițiștii au constatat că spațiul nu era amenajat așa cum prevede cadrul legal pentru a permite funcționarea cu respectarea normelor și măsurilor instituite pentru prevenirea răspândirii SARS-Cov2, astfel încât spațiul comercial să nu reprezinte un risc.

**În data de 15 noiembrie a.c., au fost efectuate controale în pieţe agroalimentare, târguri şi oboare, pentru verificarea respectării măsurilor stabilite prin Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi H.G. 935/2020. La una dintre locaţiile din categoriile menţionate, din municipiul Buzău, oamenii legii au constatat că nu sunt respectate prevederile legale în sensul că în locație erau desfășurate în continuare activități, fapt ce ce a impus sancţionarea administratorului.

În toate cazurile au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în valoare de 3000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here