10257003_728675910489139_3589945915871306024_nAstăzi se împlineşte un an de la teribilul accident de la Potoceni în care o copilă de 14 ani murit după ce a fost lovită de Jeep-ul condus, cu mult peste limita legală şi sub influenţa băuturilor alcoolice, de primarul de la Cernăteşti, Valerică Şercăianu, iar colega ei de bancă a fost grav rănită. În tot acest timp, deşi mulţi se aşteptau ca magistraţii să stabilească deja cine se face vinovat de cumplitul accident din după-amiaza zilei de 21 mai 2013, judecarea dosarului a bătut pasul pe loc, timp în care avocaţii primarului au încercat să-l scoată basma curată, apelând la diverse tertipuri. Nici refacerea cercetării la locul accidentului nu a adus mai multă lumină în acest caz controversat. Luna trecută a fost dictată o nouă amânare în dosarul în care care primarul comunei Cernăteşti, Valerică Şercăianu, este judecat pentru ucidere din culpă în formă agravată în urma acidentului mortal provocat anul trecut, pe 21 mai, în localitatea Potoceni, inculpat în dosar fiind şi celălalt şofer implicat în accident, Claudiu Niţu. Noul termen a fost stabilit pentru data de 26 iunie, când ar putea fi dată o nouă amânare în proces. Pauza de judecată şi amânările succesive au legătură cu raportul de expertiză care este aşteptat de la Institutul Naţional de Expertiză Criminalistică. Criminaliştii urmează să stabilească o serie de detalii cu privire la producerea accidentului, cum ar fi viteza, dinamica sau posibilităţile de evitare a evenimentului rutier, care îl vor ajuta pe judecător să stabilescă gradul de vinovăţie al inculpaţilor din dosar. Documentul cu concluziile experţilor nu va ajunge însă la Buzău mai devreme de luna august, motiv pentru care judecarea dosarului şi pronunţarea unui verdict ar putea fi amânată chiar până în toamnă.

index

Familia şi prietenii Ancăi Bereveanu, fata decedată acum un an în cumplitul accident de la Potoceni, încă mai trag speranţă că justiţia va face dreptate iar cel vinovat va plăti pentru imprudenţa sa. Astăzi o vor comemora pe copila plecată mult prea devreme dintre ei.

Şercăianu avea o alcoolemie în sânge de 1 gr.%o

Probatoriul administrat în faza urmăririi penale a relevat faptul că, la data de 21.05.2013, în timp ce conducea autoturismul marca Jeep Cherokee cu numărul de înmatriculare BZ-72-SAS, cu o viteză peste limita legală, respectiv 91 km/h, pe DJ 203 K, pe raza localității Potoceni din comuna Mărăcineni, din direcția Cernătești către Buzău, având o alcoolemie în sânge de 1 gr.%o, Valerică Șercăianu s-a angajat în efectuarea unei manevre de depășire periculoase, părăsind partea carosabilă și accidentând  mortal o copilă care ar fi împlinit zilele următoare 15 ani.

accident-cernatesti

Imediat după producerea accidentului, la testarea cu aparatul Drager efectuată de polițiști, alcoolemia lui Valerică Șercăianu a ieșit de 0,38 mg alcool per litru în aerul expirat, deși edilul susținea că nu a băut. Testele efectuate la Medicina Legală au reliefat însă alcoolemii mult mai mari. De altfel, primarul din Cernătești petrecuse la primăria comunei cu mai mulți angajați de Sf. Constantin și Elena, iar apoi s-a urcat la volanul mașinii personale. La Potoceni s-a întâmplat nefericitul accident, în urma căruia o fată de nici 15 ani, singurul copil la părinți, și-a pierdut viața. Șercăianu a fost reținut în aceeași seară, pentru ca după 24 de ore să fie eliberat. Procu­rorii au solicitat imediat expertiză tehnică privind dinamica producerii accidentului și efectuarea unui calcul retro pentru stabilirea alcoolemiei din momentul accidentului, având în vedere intervalul de timp scurs până la momentul recoltării probelor. Expertiza tehnica ceruta de procurori a aratat ca alesul local este vinovat de accident. Ulterior a fost trimis în arest pentru 29 de zile. Antecedentele primarului au cântărit suficient ca procurorii să ceară arestarea preventivă.  

vsercaianu 1

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, primarul din Cernătești avea la activ și alte sancțiuni pentru conducere sub influența alcoolului, evenimente rutiere soldate cu pagube materiale și numeroase încălcări ale regimului de viteză.În plus, el conducea de ani buni cu permisul expirat, motivând că l-a pierdut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here