Fondurile europene reprezintă cea mai accesibilă cale de a ne deschide o afacere în domeniul agricol. Pentru a ne asigura că vom avea o afacere agricolă profitabilă pe termen lung, pe care o vom putea extinde odată cu trecerea anilor, va trebui să alegem un domeniu pe măsură. Iată patru idei de afaceri agricole profitabile pe care le poți demara cu fonduri europene:
Cultura de lavandă: În momentul de față, lavanda este una din cele mai profitabile culturii, datorită cererii foarte mare pentru uleiuri esențiale dar și pentru prețul ridicat al acestora. La nivelul țării noastre, nu foarte multe persoane dețîn o exploatație de lavandă, iar acest lucru o face o cultură de nișă.Pentru începerea unei astfel de culturi cu fonduri europene, putem accesa Submasura 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, prin care putem obține un sprijin nerambursabil în valoare de 50% din investiția totală.
Cultură de șofran: Sofranul este cel mai scump condiment din lume, iar prețurile pentru această mirodenie pleacă de la 8.000 de euro, ajungând chiar și la 13.000 de euro pe kilogram. O astfel de afacere nu necesită pregătire de specialitate și poate fi realizată de orice fermier care deține un teren agricol.
Și pentru această afacere putem solicită finanțare prin Submasura 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, iar pentru o suprafață de 500 metri pătrați, aportul nostru financiar va fi de circa 10.000 de euro.
Cultură de mur: Murul este o cultură ideală pentru fermierii care nu dețîn o suprafață foarte mare de teren. Acestea sunt printre cele mai căutate fructe de pădure, iar prețul unui kilogram de mure ajunge chiar și la 20 de lei.Putem opta pentru finanțarea oferită prin Submasura 4.1 „Investiții în exploatații agricole” sau Submasura 4.2 „Procesare produse agricole”, în cazul în care dorim să dezvoltăm atât o cultură cât și o unitate de procesare a murelor.
Livada de cireș: Chiar dacă nu ne va aduce un profit pe termen scurt, o livada de cireș reprezintă o idee de afacere extrem de profitabilă și foarte ușor de administrat. În mod normal, înființarea unei livezi de cireși pe o suprafață de 1 hectar poate costă până la 20.000 de euro, însă și pentru această cultură se pot accesa fonduri europene.
Prin Submasura 4.1 „Investiții în exploatații pomicole”, putem accesa un sprijin nerambursabil în valoare maximă de 100.000 de euro, iar dacă dorim să înființăm și o unitate de procesare a cireșelor, ne putem orienta spre Submăsura 4.2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here