paine-politie
Afaceriștii turci care vând pâine de ani de zile pe Bulaverdul Bălcescu au protestat joi pe platoul din Piața Dacia, amenințând că intră în greva foamei dacă autoritățile vor continua, spun ei, să le pună bețe-n roate pentru ca afacerea pe care o dețin de vreme bună să fie pusă pe chituci.
Cei șase turci, acuzaţi anul trecut de infracţiuni economice grave cu un prejudiciu estimat de procurori la 18 milioane de dolari, ameninţă că vor intra în greva foamei. Ei se consideră nedreptățiți și spun că toată lumea le vrea afacerea cu pâine închisă.

Străinii reclamă că instanţa de judecată le prelungeşte periodic măsura preventivă a controlului judiciar, timp în care nu au voie să comunice între ei, fapt extrem de dificil având în vedere că inculpații sunt rude.
Turcii reclamă și faptul că expertul desemnat să evalueze situația afacerii cu pâine s-ar afla în stare de incompatibilitate, fiind angajat la o firmă concurentă, care ar urmări desființarea fabricii de pâine.
Procedural, anchetatorii nu par a încălca legea. Măsura controlului judiciar, în faza de urmărire penală poate fi prelungită pînă la 2 ani, termen care nu a fost depăşit, astfel că ce reclamă turcii, la acest capitol, nu este întemeiat.
Cei șase turci care provin din aceeași familie sunt acuzați de afaceri ilegale cu un prejudiciu de 18 milioane de euro.
“În cauză există suspiciunea rezonabilă că învinuiţii şi inculpaţii, cetăţeni turci şi români, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, începînd cu anul 2009 şi pînă în prezent au efectuat mai multe operaţiuni vizînd achiziţionarea, procesarea şi comercializarea unor importante cantităţi de grîu de la diferiţi producători, persoane fizice şi juridice, din judeţele Buzău, Brăila, Giurgiu, Argeş, Ilfov, Covasna, Ialomiţa, Arad, urmate de vînzarea produselor obţinute, fără întocmirea de documente justificative ori prin întocmirea de documente inexacte cu cantităţi mult diminuate faţă de cele reale vîndute, în scopul eludării obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat al statului român. În unele situaţii se întocmeau documente de intrare pentru grîul achiziţionat, în numele altor persoane fizice sau juridice decît furnizorii reali. Sumele de bani obţinute din vînzarea produselor derivate erau însuşite de inculpaţii de origine turcă, care în baza unei înţelegeri prealabile au creat o adevărată reţea de colectare a acestora, sumele fiind ulterior trimise în Turcia, Germania şi Suedia. Există indicii că în modalităţile arătate s-au expatriat în fiecare an cca. 6 milioane Euro către cetăţeni turci din afara teritoriului României. Prejudiciul creat prin infracţiunile săvîrşite este estimat la cca. 18 milioane Euro. Cu ocazia percheziţiilor efectuate au fost ridicaţi 350.000 lei, respectiv 150.000 euro. În cauză urmează să fie instituite măsuri asiguratorii asupra mai multor terenuri, imobile, utilaje şi autoturisme,” susținea DIICOT atunci cînd a dat în vileag cazul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here