Protest Turcia
Afaceriștii turci care vând pâine la un magazin de pe Bulevardul Bălcescu au făcut, din nou circ, luni seară, pe platoul din Piața Daciei. Turcii, însoțiți de angajați de-ai lor, au scandat lozinci și au afișat pancarte, amenințând chiar că-și vor da foc dacă autoritățile buzoiene nu-i vor lua în seamă și nu le vor rezolva problemele. Mai exact, turcii cer schimbarea expertului contabil desemnat să se ocupe de firma lor, după ce au fost acuzați de afaceri ilegale cu un prejudiciu imens. Străinii spun că expertul ar proveni de la o firmă concurentă care -i vrea scoși de pe piață.
La un moment dat, turcii au amenințat că dacă nu se va ține cont de cererea lor, se vor stropi cu benzină și -și vor da foc, în văzul tuturor.

Afaceriștii turci care vând pâine de ani de zile pe Bulaverdul Bălcescu au protestat și săptămâna trecută pe platoul din Piața Dacia. Ei au declarat că intră în greva foamei dacă autoritățile vor continua, spun ei, să le pună bețe-n roate pentru ca afacerea pe care o dețin de vreme bună să fie pusă pe chituci.
Cei șase turci sunt acuzaţi de infracţiuni economice grave cu un prejudiciu estimat de procurori la 18 milioane de dolari.
“În cauză există suspiciunea rezonabilă că învinuiţii şi inculpaţii, cetăţeni turci şi români, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, începînd cu anul 2009 şi pînă în prezent au efectuat mai multe operaţiuni vizînd achiziţionarea, procesarea şi comercializarea unor importante cantităţi de grîu de la diferiţi producători, persoane fizice şi juridice, din judeţele Buzău, Brăila, Giurgiu, Argeş, Ilfov, Covasna, Ialomiţa, Arad, urmate de vînzarea produselor obţinute, fără întocmirea de documente justificative ori prin întocmirea de documente inexacte cu cantităţi mult diminuate faţă de cele reale vîndute, în scopul eludării obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat al statului român. În unele situaţii se întocmeau documente de intrare pentru grîul achiziţionat, în numele altor persoane fizice sau juridice decît furnizorii reali. Sumele de bani obţinute din vînzarea produselor derivate erau însuşite de inculpaţii de origine turcă, care în baza unei înţelegeri prealabile au creat o adevărată reţea de colectare a acestora, sumele fiind ulterior trimise în Turcia, Germania şi Suedia. Există indicii că în modalităţile arătate s-au expatriat în fiecare an cca. 6 milioane Euro către cetăţeni turci din afara teritoriului României. Prejudiciul creat prin infracţiunile săvîrşite este estimat la cca. 18 milioane Euro. Cu ocazia percheziţiilor efectuate au fost ridicaţi 350.000 lei, respectiv 150.000 euro. În cauză urmează să fie instituite măsuri asiguratorii asupra mai multor terenuri, imobile, utilaje şi autoturisme,” susținea DIICOT atunci cînd a dat în vileag cazul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here