doloiuAfaceristul Gheorghe Doloiu nu scapă de controlul judiciar în dosarul în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA alături de președintele Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu, pentru spălare de bani obținuți de pe urma retrocedării ilegale a 15 hectare de teren în municipiul Buzău.
Dosarul a avut deja primul termen, iar magistraţii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis menținerea măsurii preventive luată în cazul lui Doloiu. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 17 septembrie.
Inculpat în dosar este și fostul ministru al Internelor, Cristian David, în dreptul căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, dar și Roger Valeriu Nițescu, fost șef de ­ca­binet al lui David, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de trafic de influență, spălare de bani și complicitate la luare de mită.
Potrivit DNA, în calitate de ­mi­nistru al Internelor și Reformei Admi­nistrative, în cursul anului 2007, prin intermediul lui Valeriu Roger Nițescu, Cristian David a pretins, iar în luna fe­bruarie 2008, a primit suma de 500.000 de euro de la un denunțător,beneficiar al unor drepturi litigioase. Această sumă de bani a fost pretinsă și primită de David pentru a-și exercita atribuțiile de îndrumare și coordonare a activității prefecților într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău de către Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate. În acest sens, David a luat legătura cu Bîgiu, prefect al județului Buzău la acea dată, solicitându-i ajutorul în această ­pro­blemă.
În schimbul promisiunii de exe­rcitare a influenței în scopul menționat mai sus, Valeriu Roger Nițescu, în calitate de șef de cabinet al Ministrului de Interne și Reformei Administrative a pretins și a primit de la aceeași persoană suma de 600.000 euro. Urmare a acestor „intervenții”, în perioada 2007 – 2008, cu ocazia discuțiilor purtate de către denunțător cu Marian Cristinel Bîgiu, acesta din urmă i l-a prezentat pe inculpatul Doloiu Gheorghe ca fiind persoana de contact pentru rezolvarea tuturor aspectelor referitoare la terenurile de pe raza municipiului Buzău. Pentru sprijinul oferit, cu prilejul unei alte întâlniri, inculpatul Bîgiu Marian Cristinel a pretins de la denunțător suma de 1.000.000 euro, primind într-un final 700.000 euro, solicitare motivată de „locația terenurilor și existența mai multor persoane decidente”, dispunând totodată ca transferul sumelor de bani, ce urmau a fi remise, să se realizeze prin intermediul conturilor persoanele ale inculpatului Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-a și întâmplat ulterior, după ce Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor în suprafață de 15 ha. Totodată, pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mită și pentru a evita tragerea la răspundere penală, au fost încheiate mai multe contracte de vânzare – cumpărare, având ca obiect tranzacții imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârșirea infracțiunilor de corupție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here