Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a decis sa vanda un teren de aproape șapte hectare situat între Kaufland și Stațiunea de Cercetare Legumicola, dupa cum a anuntat asrazi, intr-o conferinta de presa purtătorul de cuvânt al instituției, pr. Ioan Șolea.

După ce în presa au apărut informații conform cărora Biserica ar deveni dezvoltator imobiliar, periclitând astfel activitatea de cercetare a SCDL Buzău, preotul Șolea a ținut să prezinte punctul de vedere al instituției pe care o reprezinta.

Mai exact, preotul Solea a precizat că Arhiepiscopia este proprietarul de drept al unui teren în suprafață de 7.2 hectare, pe care statul il confiscase abuziv acum o jumătate de secol. Dupa ce a fost repusă în posesie în 2003, Arhiepiscopia a dat terenul în arendă Stațiunii de Cercetare contra unei sume simbolice, de 2500 de lei pe an.

În 2015 însă, Arhiepiscopia s-a trezit că Primăria a schimbat destinația acestui teren, incluzându-l în Planul Urbanistic General al Buzăului la capitolul „Curs construcții”:

„În aceste condiții, dacă noi mai arendam în continuare pământul Stațiunii de Cercetare, pe 2500 de lei, – așa cum am făcut-o până în anul acesta -, eram obligați de lege să plătim impozit la acest teren în valoare de 58 000 lei pe an. Faceți un mic calcul și să vedeți dacă rentează! De aceea, noi, care de trei ani de zile nu am mai putut să beneficiem de nimic de la acel teren, deși este al nostru, a trebuit să dezvoltăm o viziune, cum am putea să-l întrebuințăm, nu atât pentru Arhiepiscopie ca instituție, cât pentru buzoieni.

Arhiepiscopia a manifestat o atenție sporită față de activitățile pentru tineret și pentru cele de ordin social, de aceea, Înalt Preasfințitul împreună cu Adunarea Eparhială și cu acordul Sinodului mitropolitan, s-a gândit la un proiect educațional, un centru pentru tineret și un centru pentru oamenii nevoiași. Cele două centre vor fi ridicate pe partea din față a terenului, pe o suprafață de 1 hectar, urmând ca restul, pînă la 7,2 hectare să fie vîndute unui dezvoltator.

Ca să facem acest lucru, Primăria ne-a solicitat un proiect al PUZ-ului de data aceasta, de aceea noi ne-am adresat unei firme de la Iași, ca să ne realizeze acest proiect solicitat de Primărie, nicidecum să vindem terenul firmei respective. Pasul în care noi ne aflăm acum este unul care ține de partea tehnică a documentațiilor. În momentul în care acest PUZ va fi aprobat, noi vom face separarea de tern așa cum am spus, în partea din față vom dezvolta cele două centre, iar partea din spate va fi vîndută unei firme care va dori să ridice acolo construcții”, a explicat purtătorul de cuvînt al Arhiepiscopiei, preotul Ioan Șolea.

Dezvoltatorul care va cumpăra terenul de peste șase hectare va construi aici un ansamblu rezidențial

Arhiepiscopia va rămâne cu aproape un hectar în partea din față a terenului, pe care construi două blocuri P+4.

Locuințele create vor închiriate buzoienilor la prețul pieței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here