ciprian
Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a organizat la Buzău o conferinţă de prezentare a activităților derulate în cadrul proiectului european „Alege Școala!”, implementat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei în parteneriat cu Patriarhia Română. Într-un mesaj al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prezentat în cadrul întâlnirii, se arată că „anul acesta, 2015, Patriarhia Română prin sectorul educațional, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, va continua proiectul „Alege Școala”, pentru regiunile de dezvoltare București-Ilfov, Sud Muntenia, Sud-Est și Nord-Est.
La întâlnirea de la Buzău, coordonatorul proiectului „Alege Școala”, Pr. Dr. Florin Marica, a adus în discuție problema copiilor abandonați de părinții care pleacă la muncă peste granițe, copii care ajung să abandoneze școala, nefiind îndrumați de cineva drag.
„Sunt foarte mulți copii abandonați de părinții care pleacă la muncă în străinătate, care, din păcate, nu mai au îndreptări, nu mai au o direcție și prin urmare nu mai știu încotro să meargă și renunță la școală. Am întâlnit nenumărate spețe, pentru că proiectul e finanțat cu fonduri europene și necesită o documentație foarte elaborată, așa cum știți, pentru a justifica și argumenta tot ceea ce se întâmplă în cadrul unor astfel de proiecte. Am găsit atâtea spețe, încât nici finanțatorul nu a știut să ne îndrume să le integrăm în proiectul nostru, pentru că acești copii sunt fără acte, iar părinții când pleacă la muncă în străinătate nu lasă împuternicire notarială. Aici trebuie să fii tutore, să fii reprezentant legal. De obicei părinții pleacă pentru o lună, două și rămân mai mult timp, pleacă la început doar unul, apoi pleacă și celălalt, iar copiii rămân de cele mai multe ori în grija vecinilor, a rudelor și a celor care au sensibilitate la nevoia acestora. Biserica și-a propus prin acest proiect să îi ajute pe toți acești copii aflați în nevoie, evident în măsura în care se poate. Deși acest proiect se desfășoară în regiunile amintite, am reușit printr-un proiect care a început în urmă cu un an și jumătate să acoperim și regiunile Sud-Oltenia, Nord-Vest și Vest. Prin urmare, aș putea spune că aceste două ediții, a III-a și a IV-a, acoperă aproape în întregime aria țării noastre” declarat coordonatorul proiectului, Pr. Dr. Florin Marica
Obiectivul general al proiectului este inițierea și implementarea unor măsuri active pentru menținerea în educație și creșterea motivației pentru învățare și prevenirea abandonului școlar pentru 750 de elevi din aria proiectului, din zonele în care rata șomajului depășește cu 20% media la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here