Înalt Prea Sfinţitul Epifanie Norocel, Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, a trecut la Domnul pe 7 ianuarie 2013. A suferit un infarct miocardic în timp ce se afla internat la un spital din Panciu, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru salvarea sa.

Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Epifanie Norocel s-a născut la 14 decembrie 1932, în localitatea Mălini, judeţul Suceava, primind la Botez numele Gavriil.

În anul 1948, a intrat în viaţa monahală în obştea Mănăstirii Râşca din judeţul Suceava. Între anii 1951-1956 a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ şi ale Seminarului Teologic de la Curtea de Argeş.

A fost călugărit în obştea Mănăstirii Neamţ, primind numele Epifanie, în data de 14 aprilie 1953.

Între anii 1957 şi 1959 a urmat cursurile Institutului Teologic Ortodox Universitar din Bucureşti. Şi-a continuat studiile universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sofia, Bulgaria, unde, în anul 1961, a obţinut licenţa în teologie.

Între anii 1961-1962 a urmat cursurile Şcolii doctorale de la Bucureşti, specialitatea Istorie Bisericească Universală, pe care le-a continuat la Academia duhovnicească a Patriarhiei Moscovei de la Zagorsk, între anii 1962-1964.

În perioada 1965-1971 a fost profesor şi director la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, iar între 1971-1975 a fost stareţul Mănăstirii Neamţ.

La 16 octombrie 1975, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, iar la 25 aprilie 1982 a fost ales episcop al Buzăului. După ridicarea la rangul de Arhiepiscopie a Episcopiei Buzăului, la 8 noiembrie 2009, episcopul Epifanie a primit rangul de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei.

„Astfel, din cei 80 de ani de viaţă, timp de 65 de ani a slujit Biserica, mai întâi ca monah, şi apoi ca profesor, stareţ, episcop-vicar, episcop şi arhiepiscop. Traversând vremuri de încercare şi multe oprelişti, în timpul comunismului acest harnic ierarh a reuşit, cu răbdare constantă şi înţelepciune practică, să păstreze şi să promoveze credinţa creştină ortodoxă şi cultura românească din această străveche eparhie de la Curbura Carpaţilor pe mai multe planuri ale vieţii bisericeşti”, spune patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. (Cuvântul patriarhului Daniel la slujba de înmormântare a arhiepiscopului Epifanie al Buzăului şi Vrancei, oficiată în Catedrala arhiepiscopală ‘Înălţarea Domnului’ şi ‘Sfinţii Trei Ierarhi’ din Buzău, 10 ianuarie 2013)

Arhiepiscopul Epifanie a trecut la Domnul în 7 ianuarie 2013, fiind înmormântat în Catedrala arhiepiscopală din Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here