Astăzi este sărbătoarea îndrăgostiților la români, Dragobetele! Potrivit credinței populare, grupuri de băieţi şi fete se întâlneau la biserică, mergeau la cules de ghiocei, viorele şi tămâioare, pentru a le pune la icoană şi a le folosi, în anumite împrejurări la făcut farmece de dragoste ori pentru a le arunca, de Sânziene, în ape curgătoare. Spre orele amiezii, fiecare flăcău îşi fugărea aleasa şi, dacă o prindea, o săruta în văzul tuturor. De aici şi expresia „Dragobetele sărută fetele!” În plus, în ziua de 24 februarie îşi sărbătoresc onomastica Draga, Drăguţa, Dragoş, Drăgan! Așa că astăzi, odată cu vântul de primăvară, hai să ne îmbrățișăm și să ne lăsăm furați de fluturașii din stomac! Că ofertele sunt irezitibile!

Gratuitate pentru sărbătoriți la Muzeul Satului!

Sărbătoriții zilei vor avea acces gratuit la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Cu cartea de identitate la purtător! În plus, vizitatorii de vineri şi sâmbătă (9.00 şi 17.00), pot târgui creaţii ale meşterilor populari, mărţişoare speciale şi originale, dar şi produse din bucătăria tradiţională. Duminică cei mici sunt invitați la teatrul de umbre (ora 11.00), cei mari putând admira tradiţii de Dragobete cu grupul de datini şi obiceiuri „Cucii”, din comuna Brăneşti – judeţul Ilfov (ora 13.00), melodii de dor şi de dragoste interpretate de Sabrina Diacov de la Liceul Iulia Haşdeu (ora 14.00), prelucrări folclorice oferite de grupul de muzică veche „Muzodava” din Ploieşti (ora 13.30), concurs de poezii de dragoste (ora 14.20), hore strămoşeşti împreună cu Şcoala de dans românesc Larisa şi Marin Barbu (ora 14.30).

În spectacolul „Dragobete de poezie şi blues” şapte poeţi susţin şapte microrecitaluri cu poezii scrise de ei, vineri, la Sala Studio a Teatrului de Comedie, de la ora 18,00. Poeţii invitaţi în spectacol sunt Ioana Crăciunescu, Teodor Dună, Florin Iaru, Nora Iuga, Claudiu Komartin, Adrian Suciu şi Paul Vinicius. Maestrul Mircea Tiberian va rezona cu poezia, la pian, în ritm de blues şi jazz. Invitatul de onoare al serii este academicianul Mihai Şora, care va prezenta un text inedit despre Iubire. „7 dintre cei mai spectaculari şi mai în vogă poeţi români contemporani au pregătit 7 poeme de dragoste, într-un show unicat, aflat sub marca deja arhicunoscută a Serilor de Blues şi Poezie. La Comedie. Maestrul Mircea Tiberian pregăteşte şi el surprize de inimă şi muzică albastră, blue&blues. Se anunţă unul dintre cele mai speciale evenimente de poezie şi jazz ale anului„, a declarat Dan Mircea Cipariu, amfitrionul proiectului „Dragobete de poezie şi blues”. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, împreună cu Teatrul de Comedie. Grupuri de băieţi şi fete, care se întâlneau la biserică, mergeau la cules de ghiocei, viorele şi tămâioare, pentru a le pune la icoană şi a le folosi, în anumite împrejurări la făcut farmece de dragoste ori pentru a le arunca, de Sânziene, în ape curgătoare. Spre orele amiezii fiecare flăcău îşi fugărea aleasa şi, dacă o prindea, o săruta în văzul tuturor. De aici şi expresia „Dragobetele sărută fetele!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here