Încep emoțiile pentru părinții prichindeilor de 6 ani. Aceștia urmează să se pregătească pentru prima zi de școală. Iată calendarul înscrierilor în clasa zero 2019 și actele necesare la dosar.

Luni, 4 martie, vor începe înscrierile în clasa pregătitoare. Pot fi înscriși copiii care împlinesc vârsta de 6 ani, până la 31 august 2019, inclusiv. Prima etapă de înscriere este programată în perioada 4 martie – 22 martie.

Ce vârstă au copiii care pot fi înscriși în clasa zero

În clasa pregătitoare pot fi înscriși copiii care împlinesc vârsta de 6 ani, până la 31 august 2019, inclusiv.

La solicitarea părinților, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, pot fi înscriși după o evaluare a dezvoltării copilului care să ateste că micuțul poate parcurge cu succes clasa pregătitoare.

Calendarul înscrierilor în clasa zero 2019

Prima etapă de înscriere: 4 martie – 22 martie. Părinții trebuie să completeze și să depună cererile-tip de înscriere. Cererile pot fi trimise și online, dar ulterior trebuie să meargă la școală pentru a depune documentele. Programul de lucru este de luni, până vineri, între orele 8.00 și 18.00.

25 martie: Comisia națională procesează cererile depuse și repartizează copiii la școlile de circumscripție.

26 – 27 martie: Școlile procesează cererile părinților care au solicitatat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât cea de circumscripție, pe locurile rămase libere. 28 februarie: Comisia națională înregistrează cererile de înscriere la alte școli decât cea de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri.

A doua etapă de înscriere: 2 – 8 aprilie. Se pot depune cererile de înscriere pentru copiii care nu au fost înscriși în prima etapă.

1 aprilie 2019: Școlile vor afișa procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul școlar.

2 aprilie – 8 aprilie: Părinții copiiilor care nu au fost admiși în prima etapă depun cererea-tip de înscriere la secretariatul școlii aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua.

8 aprilie -10 aprilie: Procesarea, la nivelul școlilor, a cererilor depuse.

11 aprilie 2019 – Afișarea listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

12 aprilie – 19 aprilie: Centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților copiilor care nu au fost încă înscriși.

Acte necesare la înscrierea în clasa pregătitoare 2019

Cerere-tip de înscriere
Copii după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal
Certificatul de naştere al copilului
Documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare / clasei I (acolo unde este cazul).
Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).
Fiecare unitate de învăţământ în care există clasă pregătitoare are obligaţia să organizeze zilele ”Porților deschise” într-una din zilele dinaintea începerii înscrierilor.

Criterii de departajare

Criteriile generale, care permit înscrierea în alte școli decât cele de circumscripție dacă mai există locuri libere, sunt următoarele:
Copii cu certificat de handicap
Copii orfani de ambii părinți
Copii orfani de un părinte
Copii care au un frate înscris în școala respectivă
Criteriile specifice sunt propuse de școală și aprobate de Inspectoratul Școlar, iar ele pot fi următoarele: locul de muncă al părinților, bunici sau alte rude care locuiesc în apropiere, părinți care au fost elevi ai școlii etc.

Care sunt școlile de circumscripție

Pentru a afla care este școala de care aparțineți, puteți accesa site-ul Inspectoratului Școlar Județean din județul în care locuiți.

Circumscripțiile școlare pentru anul școlar 2019- 2020 se vor afișa cel târziu la începutul lunii martie, însă, orientativ, le puteți studia pe cele de anul anterior pentru că nu vor exista schimbări semnificative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here