201001071555-festivalul_carnatilor_de_plescoi_marePensiunea „Casa Matei” din Berca, in parteneriat cu ANTREC (Asociaţia Naţionala de Turism Rural, Ecologic si Cultural), Filiala Buzău, Consiliul Județean – Centrul Judetean de Cultura si Arta Buzau si Primăria Berca, organizează Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi – ediția a VI-a, marca înregistrata la OSIM, astăzi şi mâine, incepand cu ora 11.00.

Evenimentul se va desfăşura pe platoul din fata Pensiunii „Casa Matei” precum şi pe străzile învecinate. Festivalul Carnaților de Pleșcoi reunește standuri de prezentare si vânzare ale pensiunilor din Buzău, membre ale ANTREC precum si producători locali de: Carnați de Pleșcoi,  pastrama, brânzeturi de oaie, de capra sau de vaca, diferite produse de panificație si patiserie, must si vinuri locale de Blăjani, de Zorești sau Pietroasele, artiști plastici, etc. Pe toata durata celor doua zile de Festival, pe o scena in aer liber dansează si cânta muzica populara si ușoara, diferiți artiști consacrați sau aspiranți la succes, de pe întreaga Vale a Buzăului.

Ideea de a organiza Festivalul Carnaţilor de Pleşcoi, care se doreste a deveni un Festival gastronomic de referinta regionala cel putin, s-a născut din dorința de a promova si susține un produs buzoian de încredere, un produs autentic local, un produs sănătos si gustos, unic in felul lui – Carnatul de Pleșcoi. Carnații de Pleșcoi sunt preparați după rețete locale vechi, păstrate din generație in generație adesea ca un secret de familie. Cu toate ca putem întâlnim pe piata o varietate de sortimente de Carnați de Pleșcoi, toate însa ar trebui sa aiba un numitor comun si anume: carnații trebuie sa fie făcuți in principal din carne de oaie si de capra, si sa fie puternic condimentați cu usturoi, ardei usturat, piper si alte mirodenii de gradina.

Localitatea PLEŞCOI, unde se pregătesc tradiţional gustoşii cârnaţi picanţi de Pleşcoi – marcă europeană înregistrată, face parte, administrativ, din comuna Berca şi se află la o distantă de 1 Km fata de Pensiunea „Casa Matei”, locul desfășurării Festivalului. Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, marca protejata in registrul național al mărcilor-OSIM, a devenit deja o tradiţie locală de referinţa, si atrage in fiecare an tot mai mulţi producători de Cârnaţi de Pleşcoi dar si mulţi consumatori, doritori de gust rafinat si autentic. Cârnaţii de Pleşcoi au un gust deosebit pentru ca sunt preparaţi din carnea animalelor crescute in aer curat, ecologic, care au pasunat pe colinele invecinate, bogate in vegetatie nepoluata si saruri de suprafata.

In cadrul Festivalului va fi vernisata o expoziție tematica de caricatura cu titlul: Istoria romanilor: de la Cloșca cu Puii de Aur la Carnații de Pleșcoi, expoziție pictata si prezentata de cunoscutul caricaturist Costel PATRASCAN, iar Teatrul „MASCA” din Bucuresti va fi prezent la Festival, pentru prima data, cu o trupa de animatori pe catalige.

Un „duo” de gatit la ceaun in aer liber va fi atractia Festivalului de anul acesta. Specificul gastronomic al festivalului va purta amprenta calitatilor creative ale Maestrului chef Horia VARLAN, un veritabil ambasador al gastronomiei romanești cu descendenți ai familiei in localitatea Pleșcoi. Un alt ceaun va fi însuflețit de maestrul Stefan VARGA, un mare iubitor al gastronomiei Buzoiene.

Muzica populara buzoiana va fi o prezenta constanta la Festival. Pe o scenă amenajată  în aer liber va evolua un bogat program folcloric buzoian; haiducii vor sosi calare iar Formația NEMURITORII va deschide atmosfera de festival. Pe parcursul celor doua zile de festival vor mai evolua pe scena in aer liber: Taraful si ansamblul de dansuri populare „Plaiurile Mioritei” si solistii: Ion BAICUS, Tatiana RADUTA, Diana IONITA, Adriana STUPARU, Valentin GHENCEA, Filofteia DRAGHICI, Gabriela BOLOGAN, Alex PETCU, Teodora BARSAN, Brândușa si Ninel STANCIU, Maria DUMITRU, Nicoleta BUGA si o serie de formații tinere de artiști populari si de copii de pe Valea Buzăului. Prezentatoarea evenimentului va fi Mădălina MANOLACHE, bine-cunoscuta si apreciata de publicului buzoian.

Un concurs, contra-cronometru, de mâncat Carnaţi de Pleşcoi (picanţi) si de băut bere, Fomilă de Pleșcoi, va antrena spiritul competitiv al participanților la Festival.

Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi este organizat si cu sprijinul unor parteneri de suflet care au apreciat si promovat eforturile pe care organizatorii principali ai evenimentului le fac an de an pentru promovarea turismului buzoian, pentru promovarea imaginii localității Berca si Pleșcoi si pentru promovarea unui produs gastronomic unic in felul sau, Carnații de Pleșcoi. Partenerii de suflet ai festivalului sunt:  ANTREC, Primăria Berca, Consiliul Județean Buzău-Centrul Jud.deCultura si Arta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here