ziua-porti-deschise-isuData de 13 octombrie este desemnată ,,Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”.
Având în vedere faptul că anul acesta 13 octombrie este într-o zi de duminică, activităţile dedicate acestei zile se vor desfăşura astazi.

Astfel, acţiunile planificate şi organizate cu acest prilej reprezintă un bun moment pentru toţi cei implicaţi în reducerea riscului de dezastre, pentru a evidenţia modul în care acţiunile de sensibilizare la nivel comunitar pot avea un impact mare în atenuarea unui dezastru.

În acest sens, la nivelul judeţului sunt organizate o serie de activităţi cu tematică specifică privind popularizarea şi conştientizarea populaţiei, a salariaţilor şi elevilor cu privire la riscurile specifice judeţului nostru, reducerea lor, precum şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă.

Ştim că numărul dezastrelor naturale este în creştere, din cauza schimbărilor climatice majore şi prin urmare, reducerea dezastrelor trebuie neapărat să fie o chestiune aproape de inimile tuturor, deoarece doar împreună vom reuşi să reducem efectele dezastrelor naturale.

Cu prilejul Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, UNISDR a iniţiat proiectul „Living with disability & disasters” (Trăind cu dizabilităţi şi dezastre), adresat, la nivel mondial, unui număr de circa un miliard de persoane care trăiesc cu o formă de handicap. Reprezentând o cincime din populaţia lumii, persoanele cu dizabilităţi pot avea contribuţii unice, de multe ori trecute cu vederea, care să vină în sprijinul reducerii riscului de dezastre şi pentru construirea unei societăţi/comunităţi rezistente. Se intenţionează astfel ca Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale – 2013 să demareze includerea nevoilor persoanelor cu dizabilităţi în Cadrul de reducere a riscului de dezastre, întrucât:

•    o planetă rezistentă în faţa dezastrelor presupune ca fiecare să fie parte a soluţiei;
•    deciziile şi politicile de reducere a riscului de dezastre trebuie să reflecte şi nevoile persoanelor cu dizabilităţi;
•    investiţiile în scopul reducerii riscului de dezastre trebuie să ţină cont de nevoile persoanelor cu dizabilităţi.

Ziua de 11 octombrie va fi declarată ca zi a porţilor deschise, prilej cu care vor fi prezentate, la sediile Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă” (Detaşamentul de Pompieri Buzău; Detaşamentul de Pompieri Rm.Sărat şi Garda de intervenţie nr. 2 Mărunţişu), mijloacele de intervenţie în caz de dezastre naturale şi modul de folosire a acestora. Şi cu acest prilej, se vor distribui către cei ce vor vizita locaţiile precizate anterior, pliante cu reguli şi măsuri ce trebuie respectate în cazul producerii unor dezastre naturale.

Pe teritoriul judeţului nostru, dintre riscurile naturale ce se pot manifesta amintim: inundaţii, alunecări şi prăbuşiri de teren, fenomene meteorologice periculoase (înzăpeziri, furtuni, îngheţ), secetă, caniculă, cutremure de pământ.
Pentru diminuarea şi reducerea efectelor provocate de astfel de dezastre naturale, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Neron Lupaşcu ” al judeţului Buzău sunt constituite echipe specializate de intervenţie, pe diferite tipuri de risc, care intervin atunci când situaţia o impune.

Pentru gestionarea acestor situaţii de urgenţă  în sprijinul lucrătorilor profesionişti intervin şi voluntari din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă constituite la nivelul fiecărei  din judeţul Buzău.

De asemenea, în conformitate cu Planul anual de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă, specialişti din cadrul inspectoratului desfăşoară permanent activitaţi şi exerciţii de pregătire la nivelul localităţilor, instituţiilor publice şi operatorilor economici din judeţul Buzău, în scopul diseminării, a măsurilor şi regulilor de protecţie ce trebuie respectate în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Vă readucem la cunoştinţă faptul că  trebuie să respectaţi în orice situaţie toate măsurile şi regulile transmise de autorităţi, deoarece viaţa dumneavoastră are prioritate!

Nu trebuie să uităm niciodată  că respectarea acestor reguli şi măsuri ne salvează viaţa  şi bunurile materiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here