Astăzi se împlinesc 17 ani de la tragedia aviatică produsă la Poșta Câlnău, în 2004, atunci când trei militari din Baza Aeriană Boboc au pierit după ce s-au prăbușit cu elicopterul, pe câmp.86437Unul dintre camarazii celor trei și-a reamintit de momentele de dinainte de tragedie, înainte ca cei trei militară să plece în ultima lor misiune:

Cele mai amare… lacrimi aviatice…

Au decolat cu un zâmbet mare pe fețele lor… doar ce le spusesem un banc și râdeam împreună, cu promisiunea că după aterizare le mai zic vreo două bancuri… am fumat fără să îmi aprind țigara… nu puteam să cred că se poate întâmpla vreodată ceva cu minunatul meu Alouette….

Astăzi sunt 17 ani… de dor de Fane Belu, Dumitrache Dănuț și „învățătorul” Plăiașu Constantin, oameni pe care aviația i-a pierdut prea devreme… mult prea devreme!

La 29 ianuarie 2004, un elicopter IAR 316B Alouette s-a prăbuşit în zona localităţii Poşta Câlnău din judeţul Buzău. Aeronava, care aparţinea Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc, executa o misiune de cercetare meteo în raionul de zbor al unităţii. Accidentul a avut drept cauză înrăutăţirea bruscă a condiţiilor meteorologice, determinată de formarea intermitentă şi deplasarea rapidă a bancurilor de ceaţă din zonă, ceea ce a generat scăderea vizibilităţii. Elicopterul a fost distrus complet în accident, iar cei trei membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa.” , este mesajul postat de maistrul militar Eduard Antochi, de la Baza Aeriană Boboc, pe pagina sa de facebook.

Elicopterul care s-a prăbușit în ziua de 29 ianuarie 2004 era fabricat în 1978, executase 5.246 ore de zbor și nu avea armament sau muniție la bord.unnamed 1

Două luni mai târziu, MApN informa căaccidentul a avut drept cauză înrăutățirea bruscă a condițiilor meteorologice, determinată de formarea intermitentă și deplasarea rapidă a bancurilor de ceață din zonă, ceea ce a generat scăderea dramatică a vizibilității„.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here