Avocatul Poporului, sesizare din oficiu și anchetă cu privire la situația unui elev al școlii ‘Dionisie Romano’ din Buzău, pedepsit să stea pe hol în timpul cursurilor

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă cu privire la situația unui elev al școlii ‘Dionisie Romano’ din Buzău, pedepsit să stea pe hol în timpul cursurilor. Sesizarea din oficiu și ancheta vizează posibila încălcare a art. 32 și art. 49 din Constituția României privind dreptul la învățătură și protecția copiilor și a tinerilor.

În zilele de 18 și 19 mai 2017, mass-media a prezentat mai multe știri conform cărora un elev de clasa a-V-a al școlii Dionisie Romano din Buzău a fost pedepsit prin excluderea de la orele de curs timp de o săptămână și pus să stea pe un hol. Din reportajele difuzate reiese, între altele, că elevul era mai ‘neastâmpărat’, după cum afirma mama acestuia, și a primit sancțiunea de a fi exclus de la ore în urma unei ‘încăierări’ cu alți doi colegi.

Conducerea unității de învățământ a apreciat măsura ca fiind legală și a susținut că izolarea ar fi fost singura metodă de natură să-l liniștească pe elev. Conform relatărilor din presă, directoarea școlii a declarat că nu a solicitat intervenția psihologului școlii, întrucât a considerat că ‘nu e neapărată nevoie’, iar mama elevului a susținut că a fost pusă să semneze un document prin care să își exprime consimțământul cu privire la excluderea de la ore a fiului său, sub amenințarea că acestuia i se va scădea media la purtare la nota 4 și că va fi exmatriculat.

Psihologii consultați de mass-media avertizează că astfel de măsuri luate împotriva școlarului pot avea efecte pe termen lung și pot duce chiar la abandon școlar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here