Astăzi începe cel mai greu și aspru post din anul crestin-ortodox, Postul Paștelui, care se va întinde până în data de 1 mai anul acesta. În prima zi de post și de-al lungul acestuia, există o serie de lucruri care trebuie neapărat luate în calcul. Mare păcat pentru cei care nu respectă.

Anul acesta, în 2021, Paştele ortodox pică pe data de 2 mai, în timp ce Paştele catolic pe 4 aprilie. Postul Sfintelor Paşti în acest an va fi în perioada 15 martie – 01 mai. Creştinii români numesc acest post şi Postul Mare. Motivul ar fi acela că durează 40 de zile, plus Săptămâna Patimilor. Duminică, 7 martie 2021, a avut loc lăsata secului de carne (Duminica Infricosatoarei Judecati). iar ieri, duminică, 14 martie 2021, a fost lăsata secului de brânză (Duminica Izgonirii lui Adam din Rai).

După duminica înfricoșatei judecăți, potrivit tipicului bisericesc, nu se mai mănâncă produse lactate până la Paști, ci se începe postul, arată calendar-ortodox.ro.

Ce este interzis total în Postul Paştelui

Postul Mare al Paştelui se referă la postul de 40 de zile și 40 de nopți ținut de Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de a începe propăvăduirea Evangheliei.

Astfel, în această perioadă sunt interzise nunțile și botezurile pe toată perioada Postului Paștelui. În afara zilelor de post de peste an, nu se fac nunţi în zilele Praznicelor împărăteşti şi nici în ajunul acestora, în săptămâna lăsatului sec de carne, în Săptămâna Luminată.

În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează, deci nu se fac petreceri

Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel în această perioadă pentrecerile sunt considerate nepotrivite. Postul Mare este împărțit în două perioade: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii și Postul Paștelui, reprezentat de ultima săptămână, Săptămâna Mare.

În Postul Paştelui credincioşii se abţin de la anumite alimente, precum carne, ouă, pește, brânză, lapte. Credincioşii, totodată, adoptă o atitudine spirituală, fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească.

De asemenea, în Postul Paştelui este recomandat să nu se consume untdelemn, iar fumatul şi alcoolul nu sunt permise. Pe parcursul întregului post există așa-numitele dezlegări la pește, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegările la pește sunt de Praznicul Bunei Vestiri și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui.

Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni. În Săptămâna Mare se mănâncă doar seara, pâine şi se bea apă şi în Vinerea Mare se ţine post negru. În Postul Mare creștinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunțarea la alimentele de proveniență animalică.

Mai mult, aceștia trebuie să se înalte sufleteste prin rugăciune alaturi de fapte bune.

Vinerea Mare este și zi liberă pentru români. Astfel, românii vor avea, cu ocazia Paștelui, o minivacanță de patru zile: vineri- 30 aprilie (Vinerea Mare), sâmbătă-1 mai, duminică- 2 mai și luni- 3 mai (a doua zi de Paște). Floriile ortodoxe vor fi în 25 aprilie, iar Rusaliile ortodoxe se vor sărbători în 20 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here