Răfuială politică pe seama cercetării. Banca de Gene de la Buzău, înfiinţată anul trecut de un guvern PSD, este vizată de desfiinţare de către guvernanţii PNL. Prezent miercuri la Buzău, ministrul Agriculturii a declarat că îşi menţine punctul de vedere în legătură cu inutilitatea Băncii de Gene de la Buzău.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a declarat pe 9 septembrie 2020, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Partidului Naţional Liberal Buzău, că nu crede că Banca de Gene de la Buzău, înfiinţată în 2019, este viabilă. Oficialul a mai spus şi că, în prezent, există o bancă de gene la Suceava, instituţie de interes ştiinţific, iar cea de la Buzău, care încă nu este funcţională, a căpătat printr-o hotărâre de guvern statut de interes strategic, care nu se justifică.

„Există o bancă de gene la Suceava, care funcţionează de multă vreme şi în care încă se mai pot depozita foarte multe resurse genetice, care este legată la toate organismele internaţionale care funcţionează pentru conservarea genelor. (…) În 2018, această bancă, printr-o decizie politică, s-a considerat că nu mai este de interes strategic şi s-a spus că este de interes ştiinţific, şi a fost mutată de sub cupola Ministerului la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Ca apoi să vină o altă hotărâre de guvern prin care se înfiinţează o altă bancă de interes strategic, aici, la Buzău. (…) Sigur, s-a folosit şi numele şi prestigiul domnului Costel Vânătoru care cu siguranţă, este un cercetător valoros”, a declarat ministrul Agriculturii.

Instituţia a fost înfiinţată în primăvara lui 2019 pe lângă Institutul de Cercetări în Legumicultură de la Buzău, subordonată Ministerului Agriculturii şi Academiei Române, cu scop de conservare a fondului de gene pentru legume, flori, plante medicinale româneşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here