Bustul avocatului Petre Stănescu, realizat de Constantin Brâncuşi, va trece în patrimoniul municipiul Buzău, după ce a fost expertizat de specialişti şi declarat ca fiind original. Lucrarea ar putea fi aşezată pe soclul original, semnat de Brâncuşi, din Cimitirul Dumbrava.

După ce a fost furată şi a fost de negăsit o lungă perioadă de timp, opera de artă a fost recuperată şi restituită Muzeului Judeţean Buzău.

Pentru a se stabili dacă opera lui Brâncuşi este sau nu autentică, bustul din bronz a fost supus mai multor expertize.

Specialiștii au ajuns la concluzia că există o mare posibilitate ca bustul aflat la Muzeul Judeţean să fi fost turnat în aceeaşi matriţă şi în aceeaşi perioadă, sub supravegherea marelui sculptor, ca şi originalul, aflat la Muzeul Naţional.

În acest caz, bustul avocatului Stănescu ar putea fi foarte valoros iar expunerea sa publică ar necesita măsuri excepţionale de protecţie şi de conservare.

Primarul Buzăului, care doreşte ca bustul să fie aşezat pe soclul original, semnat de Brâncuşi, din Cimitirul Dumbrava, garantează că vor exista toate condiţiile necesare pentru protejarea operei de artă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here