Atraşi de oportunitatea de a câştiga mulţi bani, într-un timp foarte scurt, zeci de mii de tineri se îmbracă provocator şi discută cu străini bogaţi, în faţă camerelor video. În marile oraşe s-au înfiinţat sute de studiouri care sunt, permanent, în căutare de angajaţi, mai ales în rândurile studenţilor

Vrei să îți cumperi un apartament într-un an? Să fii tratată ca o regină și să ai toți bărbații la picioarele tale? Așa încep cele mai multe anunțuri de angajare pentru domeniul videochat, o afacere de sute de milioane de euro care ia amploare și în România. În București există cele mai mari studiouri de profil din Europa și tinere care obțin recorduri mondiale la încasări.

În ultimii ani, în România, videochat-ul a devenit o afacere profitabilă, de sute de milioane de euro. „Estimăm că numărul persoanelor care fac videochat se apropie de 100.000. Iar ca încasări, pe întreg teritoriul țării, undeva la peste 100 de milioane de euro”, a spus Robert Vanderty, managerul unui studio de videochat, potrivit gazetaromaneasca.

„Cel mai mult am câștigat 25.000 de dolari într-o lună”, a spus Raquelle Diva, model de videochat. Raquelle îşi începe ziua de lucru cu o sesiune de machiaj profesionist. Vrea să arate impecabil pentru a atrage cât mai mulţi domni dispuşi să plătească, scump, pentru fiecare minut de conversaţie.

„Tariful meu este de trei dolari pe minut. Membrii mei sunt de toate felurile. La mine se bazează foarte mult America, Australia, Canada, Spania”, a spus Raquelle Diva. Unul dintre tinerii care fac videochat acasă îşi spune „Wilson” şi este din Bucureşti. A acceptat interviul sub protecţia anonimatului.

„Eu fac videochat non-sexual. Deci eu niciodată nu îmi dau nici măcar tricoul jos. Pur și simplu doar mă joc cu mintea lui. Cel mai mult am câștigat 8.620 de dolari, în două săptămâni”, a spus Wilson. Wilson a explicat că această activitate bănoasă este de fapt o capcană. Nopţile petrecute în faţa laptop-ului i-au distrus sănătatea.

„Ajungi să iei pastile, să iei energizante, să bei cafele ca să poți să stai, în continuare, în fiecare seară, să stai câte 16 ore. Cel mai mult am stat 26 de ore online în continuu. Nemâncat, nedormit, doar cu energizante și cafele”, a povestit modelul de videochat.

În România, însă, nu toate studiourile de videochat îşi desfăşoară activitatea legal. Cele mai multe funcţionează pe ascuns şi fac evaziune fiscală. În anul 2015, poliţiştii şi procurorii au făcut percheziţii la 93 de adrese din judeţele Buzău, Bacău, Sibiu, Timiş şi Ilfov. Anchetatorii au estimat că, în acest dosar, evaziunea fiscală se ridica la 300 de milioane de dolari. Fenomenul videochat nu se rezumă, însă, doar la activitatea de studio. Majoritatea românilor care practică această aşa-zisă „meserie” o fac clandestin, la domiciliu. Unele companii IT au sesizat potenţialul afacerii şi au dezvoltat aplicaţii software pentru aceştia.

4 COMENTARII

  1. Tinerele care vor sa practice aceasta meserie trebuie sa verifice mereu studioul, sa afle daca activitatea lui este legala si sa aleaga numai studiouri de videochat profesionale, unde totul e corect si transparent. Astfel, vor evita multe probleme.

  2. Pe langa a verifica studioul, cred ca este bine sa verifice si forumuri, si discutii dintre alte modele, pentru ca pana la urma astea conteaza cel mai mult.. :P:P:P

  3. Ca sa nu ai contact cu o astfel de situatie, cel mai bine este sa verifici bine inainte de a te angaja la un studio. Exista destule surse de unde poti afla informatiile de care ai nevoie.

  4. Videochatul s-a dezvoltat in orasele unde exista cerere pentru un astfel de loc de munca, iar confortul si avantajele pe care le ofera, nu sunt deloc de neglijat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here