Buzoienii respira un aer plin de praf. O harta a ministerului mediului releva ca particulele cu diametru mai mic de 10 microni acopera 17 din cele 21 de zone si aglomerari stabilite la nivel national. Buzaul este printre ele, la fel ca vecinele noastrea Prahova, Braila, Ialomita ori Brasovul.

Ca urmare a raportarii de catre Romania a datelor de calitate a aerului la nivel national pentru anii 2007 si 2008, Comisia Europeana a constatat depasirea valorilor limita zilnice si anuale la pulberile in suspensie PM10 in 17 din cele 21 de zone şi aglomerari stabilite la nivel national. Comisia a declanşat in luna noiembrie 2009 procedura de infringement, solicitand Romaniei transmiterea masurilor necesare pentru rezolvarea acestei situatii pe termen scurt, mediu şi lung sau, daca este cazul, solicitarea de scutire de la obligatia de a aplica valoarea limita pentru PM10 prevazuta de legislatia europeana (50 micrograme/m3).

In martie 2010, Romania a solicitat Comisiei Europene sa fie exonerata de la obligatia de a aplica valoarea limita pentru PM10 pentru parti din 11 zone si aglomerari. Avizul motivat suplimentar al Comisiei Europene se refera la 9 din cele 11 aglomerari si zone pentru care Romania a solicitat exonerare. Pentru 2 dintre aceste aglomerari cererea de exonerare nu a mai fost necesar sa fie analizata, deoarece, din rapoartele privind calitatea aerului transmise pentru aceste doua aglomerari, reiese ca valorile limita pentru PM10 (zilnice si anuale) au fost respectate in anul 2009.

Avand in vedere ca in 26 iunie 2010, Comisia Europeana a transmis un aviz motivat pentru restul de 6 aglomerari si zone in care s-au constatat depasiri, in prezent din cele 21 de aglomerari, pentru parti din 15 este declansata procedura de infringement.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here