saraci
Buzăul se numără printre județele cu cei mai mulți beneficiari ai venitului minim garantat.
Un raport al Ministerului Muncii arată că la nivel național numărul familiilor beneficiare de venit minim garantat a crescut cu 5,6% în primul trimestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2014, suma plătită fiind cu aproape 10 milioane de lei mai mare.
Venitul minim garantat (VMG) se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.
Judeţele cu cele mai multe familii beneficiare de venit minim garantat, adică peste 8.000, au fost: Mureş, Olt, Argeş, Iaşi, Dâmboviţa, Bacău, Vaslui, Teleorman, Galaţi, Buzău şi Dolj.
„Suma plătită corespunzătoare contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele din familiile beneficiare de venit minim garantat în trimestrul I 2015 a fost de 9.726.613 lei, cu 756.435 lei (8,4 la sută) mai mare decât în anul anterior”, se arată în raportul întocmit de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. În document se mai arată că 31.495 de familii care au primit VMG au beneficiat şi de plata asigurării obligatorii a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren, inundaţiilor, fiind alocată suma de 2.198.061 lei în primele trei luni ale acestui an.
Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat prevede şi posibilitatea de acordare a unor ajutoare de urgenţă pentru sprijinirea familiilor aflate în situaţii de necesitate din cauza calamităţilor naturale, incendiilor şi accidentelor, precum şi pentru alte situaţii deosebite datorate stării de sănătate ori altor cauze care pot conduce la excluziune socială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here