Astăzi, 7 noiembrie 2018, între orele 10.00 – 11.00, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va desfășura un nou exercițiu de alarmare la nivel național.
Sirenele de pe raza județului Buzău vor emite semnalul de ”Alarmă la dezastre” care presupune iminența producerii unor calamități cu impact major asupra comunităților, buzoienii auzind un semnal compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele.
Totodată, la finalul exercițiului va fi introdus semnalul de încetare a alarmei compus dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.
Acțiunea face parte din seria antrenamentelor și exercițiilor pentru verificarea funcționării sistemelor de alarmare publică desfășurate lunar, începând din august 2017, în prima zi de miercuri a lunii.

Scopul principal îl reprezintă verificarea modului de funcționare a mijloacelor tehnice de alarmare a populației existente la nivelul comunităților, precum și îmbunătățirea timpului de reacție al autorităților în situații de urgență speciale.

Înştiinţarea, avertizarea, pre-alarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.
De asemenea, sistemul de înştiinţare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate.
Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificaţii sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.
În România există 4 tipuri de semnale:
– semnalul de alarmă aeriană compus din 15 sunete a câte 4 secunde fiecare cu pauză de 4 secunde între ele;
– semnalul de alarmă la dezastre compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele;
– semnalul de prealarmă aeriană compus din 3 sunete a câte 32 secunde fiecare cu pauză de 12 secunde între ele;
– semnalul de încetare a alarmei compus dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute;

Responsabilitatea menţinerii în stare de operativitate a sistemului de înştiinţare-alarmare revine autorităţilor publice locale și operatorilor economici sursă de risc, iar reprezentanţii inspectoratului pentru situaţii de urgenţă derulează, periodic, acţiuni de verificare în teren.
Rezilienţa comunităţii pentru a depăţi urmările unor dezastre este consolidată prin pregătirea permanentă a autorităţilor responsabile cu managementul tipului de risc, în colaborare cu populaţia civilă, pentru atingerea dezideratului comun de îmbunătăţire a capacităţii de reacţie a unui stat în faţa provocărilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here