aldeni bunRomânia trebuie să urgenteze introducerea Mecanismului Național de Prevenire, a atenționat Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Niels Muiznieks, prezent, la dezbaterea privind accesul la justiție și respectarea drepturilor copiilor și tinerilor cu dizabilități mintale instituționalizați, organizată de Centrul de Resurse Juridice, potrivit Agerpres.

‘Reafirm convingerea că România are nevoie de introducerea Mecanismului Național de Prevenire, care trebuie inițiat și finanțat de către autorități, dar implementat ca un organism independent, care să conducă la respectarea Protocolului Opțional la Convenția Împotriva Torturii și să vegheze la respectarea Convenției pentru drepturile persoanelor cu dizabilități’, a declarat Comisarul.

Afirmația a fost făcută în contextul lansării de către Centrul de Resurse Juridice a sintezei observațiilor din timpul vizitelor de monitorizare în 30 de centre rezidențiale în care sunt închise persoane — copii și tineri — cu dizabilități mintale. În urma vizitelor au fost constatate grave încălcări ale drepturilor persoanelor închise în astfel de instituții, de la tortură, tratamente inumane și degradante, îngrădirea accesului la justiție, nesoluționarea plângerilor formulate de către persoanele închise, până la neinvestigarea cazurilor de deces, accesul restrîns și în unele cazuri inexistent la reabilitare socială și îngrijiri medicale în comunitate.

În urma neregulilor constatate, CRJ a depus trei plângeri penale. Toate aceste probleme au fost expuse în fața Comisarului de către experții CRJ în monitorizare.

‘Una din cele mai dificile vizite a fost la Centrul pentru tineri și vârstnici din Aldeni, Buzău. Aici, peste 100 de beneficiari erau supravegheați de 5 angajați, personalul era subdimensionat, oamenii erau suprasedați. 9 persoane în trei paturi, închise cu cheia într-o cameră, erau suprasedate, puteau doar să respire. În 3 paturi erau 6 oameni, sedați, legați de mâini și de picioare cu sfoară. Convenția ONU reglementează standarde, însă acestea sunt încălcate adesea în România. Ne-am permis să depunem un denunț în urma situației găsite la Aldeni. Deși vorbim de tortură, abia după o lună și jumătate procurorul a început urmărirea penală în acest caz. Procurorul nici nu s-a deplasat în Centru, a trimis doar un polițist, care are mandat limitat și nu poate audia toate persoanele implicate în acea situație. De aceea, ne întrebăm în ce măsură aceste persoane au acces real la justiție’, a povestit în cadrul dezbaterii Silvia Tăbușcă, expertul CRJ în Monitorizare și cadru didactic universitar.

‘Îmi pare rău de ce a spus colega dvs. legat de reacția întârziată a procurorului în cazul de la Aldeni. Mă implic personal în cele trei plângeri penale depuse de CRJ. Cred că noi trebuie să devenim avocații acestor copii. Vă asigur că Ministerul Public acordă o atenție deosebită cazurilor în care sunt implicate persoane cu dizabilități, însă ne confruntăm cu un număr foarte mare de dosare, ne apropiem de două milioane de dosare pe an’, a spus Bogdan Licu, Prim—adjunctul Procurorului General al României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here