casa cu blazoane
„Casa cu blazoane” de la Chiojdu, unul dintre cele mai vechi monumente arhitectonice din România, a fost reabilitată cu fonduri europene și va fi introdusă în circuitul turistic. Lucrările s-au finalizat iar recepția finală va avea loc joi la Chiojdu unde proprietarul clădirii, Uniunea Arhitecților din România, va spune ce se va întâmpla pe viitor la „Casa cu blazoane”.
Renovarea „Casei cu blazoane” deținută de Uniunea Arhitecţilor din România a fost posibilă grație unui proiect cu o valoare totală de 6,31 milioane de lei, din care 4,59 milioane de lei au fost bani proveniți din Fondul European de Dezvoltare Regională , 1,60 milioane de lei proveniți de la bugetul de stat, 122.639 de lei reprezentând contribuția beneficiarului.
„Casa cu blazoane, ridicată la mijlocul secolului al XVIII-lea şi refăcută în 1823, reprezintă unul dintre puţinele exemple de locuinţe săteşti care s-a păstrat din perioada respectivă până în zilele noastre“, a declarat arhitectul Călin Hoinărescu, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice din România.
Odată cu renovarea „Casei cu blazoane“ a fost construit, tot în stilul specific zonei, un punct de informare pe locul unei foste bucătării. Odată cu restaurarea clădirii și introducerea ei în circuitul turistic, Uniunea Arhitecților din România speră ca edificiul să devină o atracţie turistică, atât prin situarea relativ accesibilă aproape de București, cât mai ales prin bogata moştenire istorică. Proprietarul își propune să organizeze la „Casa cu blazoane ” o expoziţie permanentă cu tema „Civilizaţia moşnenească”dar și târguri cu meşteşugari şi artizani populari își vor demonstra talentul și vor oferi spre vânzare produsele create.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here