card-de-sanatate1
Reprezentanții Casei de Asigurări atrag atenţia că accesul la serviciile medicale se face şi după 1 septembrie, odată cu folosirea obligatorie a cardului de sănătate, respectând aceleaşi reguli de până acum, cardul neţinând loc de bilet de trimitere, de internare şi nici de reţetă, aşa cum au crezut unele persoane.
„Probleme sesizate de asiguraţi din 1 septembrie, s-au dovedit a fi doar neînţelegeri. Unii dintre asiguraţi au înţeles că odată cu apariţia cardului de sănătate nu vor mai avea nevoie de niciun fel de bilet de trimitere şi nici de reţete. Dar, cardul de sănătate nu ţine loc de bilet de trimitere, nici de reţetă şi nici de bilet de internare”, a declarat un reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate.
Cu cardul de sănătate, asiguratul confirmă prezenţa la medic şi îşi dă acordul ca în numele lui să fie decontat serviciul medical sau farmaceutic pe care l-a primit.
De asemenea, posesorii cardului de sănătate nu devin automat şi asiguraţi.
„Calitatea de asigurat nu este generată automat de deţinerea cardului de sănătate. Doar plata contribuţiei la fondul asigurărilor sociale de sănătate conferă calitatea de asigurat, în afara categoriilor exceptate prin lege de la plata contribuţiei. În cazul în care se sistează plata contribuţiei, cardul de sănătate rămâne la posesor, dar la introducerea în cititor, medicul va primi informaţia ca posesorul cardului nu este asigurat. Odată cu reluarea plăţii contribuţiei la fond se redobândeşte calitatea de asigurat, iar cardul va putea fi din nou utilizat”, a adăugat specialistul din cadrul Casei de Asigurări.
După introducerea cardului în cititor, medicul vede în sistem dacă respectiva persoană este sau nu asigurată. Apoi, pacientul va putea primi doar acele servicii prevăzute de lege, în funcţie de calitatea pe care o are, respectiv asigurat sau neasigurat, dacă este urgenţă medicală sau nu.
O persoană neasigurată va primi, în caz de nevoie, doar servicii medicale de urgenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here