planor
Planorul care a decolat de la Ghimbav şi nu a mai revenit la bază a fost căutat duminică și în județul Buzău, dar și Braşov, după ce echipajele de salvatori au primit de la o persoană mai multe poze, realizate joi, cu un planor aflat în zbor. De asemenea, operaţiunile s-au desfășurat şi în Dâmboviţa, Prahova și Argeş.
„Având în vedere că sâmbătă echipele de salvatori au primit din partea unui cetăţean mai multe fotografii realizate în ziua de joi, în judeţul Braşov, care surprindeau un planor aflat în zbor, pentru verificarea zonei respective, duminică au avut loc mai multe căutări terestre şi aeriene, inclusiv cu ajutorul unor parapante şi motoparapante, care pot zbura la joasă înălţime”, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, George Creţu, echipele de salvatori au făcut căutări în zona Vârfului Penteleu din Munţii Buzăului, cu punct final al traseului Lacul Vulturilor. 50 de pompieri cu 6 autospeciale între care un ATV și șenilata din cadrul ISU au fost mobilizate la operațiunile de căutare a planorului.
În total, la acţiunile de duminică au participat aproximativ 900 de forţe aparţinând MAI, Ministerului Apărării Naţionale (MApN), Salvamont, Direcţiilor Silvice, Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă şi voluntari.
De asemenea, la operaţiunile de căutare aeriană participă cinci elicoptere ale MAI şi MApN şi cinci avioane ale Aeroclubului României.
Comandantul Aeroclubului Braşov, Stelian Cojocaru, a afirmat că joi, atunci când a fost tractat de pe Aerodromul Ghimbav, pilotul Mircea Crăciun a spus că intenţionează să zboare aproximativ două- trei ore, fiind vorba despre un zbor de „verificare după asamblare”, se arată într-un comunicat al ROMATSA.
Joi, în jurul orei 21.50, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a fost sesizat de către ROMATSA că un planor care a decolat în jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază.
Din datele obţinute a reieşit că pilotul aparatului de zbor are 57 de ani, ”mare experienţă” şi executa un zbor privat în zona Postăvarul, potrivit MAI.
Romatsa anunţa că pilotul Mircea Crăciun a folosit ultima dată telefonul mobil joi, la ora 13.06, în timp ce traversa staţiunea Predeal.
De asemenea, sursa citată menţionează că, potrivit reglementărilor în vigoare, pentru zborul în această clasă de spaţiu aerian nu este obligatorie depunerea unui plan de zbor, iar pilotul poate obţine informaţii la cerere.
”Acesta nu a intrat în legătură radio cu ACC Bucureşti sau cu compartimentul de informare a zborurilor pentru a solicita informaţii. Pe ecranele radar nu au existat niciun fel de informaţii primite de la transponderul planorului. Potrivit relatărilor comandantului Aeroclubului Braşov, acesta a fost în legătură radio numai cu conducătorul de zbor de la Aerodromul Ghimbav. Prima informaţie referitoare la eveiment a fost primită de către Romatsa de la comandantul Aeroclubului Braşov joi, la ora 21.39. După raportarea menţionată mai sus, s-a trecut la punerea în aplicare a procedurilor operaţionale SAR (căutare-salvare), potrivit prevederilor Regulamentului aprobat prin HG nr. 741/2008 şi s-au declanşat operaţiunile specifice. (…) Toate aceste informaţii au fost transmise prin sistemul SAR la Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din zonă şi adiacente zonei. În jurul orei 23.30, Sistemul Naţional pentru Apeluri de Urgenţă a informat că la ora 13.06, pilotul a folosit telefonul mobil la traversul localităţii Predeal, fapt care a determinat reevaluarea zonei de căutare”, se arată într-un comunicat al ROMATSA.
Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că Ministerul Transporturilor investighează motivele pentru care dispariţia planorului a fost anunţată cu întârziere, aparatul de zbor decolând joi la amiază de la Ghimbav, iar autorităţile au fost anunţate după nouă ore că nu a revenit la bază.
În prima zi a căutărilor, s-a acţionat cu un număr de peste 650 de forţe şi 99 de vehicule şi aeronave aparţinând MAI, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Transporturilor, Salvamont, Serviciilor de Voluntari, Ambulanţa, Ocoalelor Silvice şi unor diverse organizaţii.
Peste 850 de forţe de ordine şi voluntari au căutat, sâmbătă, planorul pe 30 de trasee montane din judeţele Braşov, Prahova, Argeş şi Dâmboviţa. De asemenea, la operaţiunea de căutare au participat şi 12 aeronave- şapte elicoptere ale MAI şi MApN şi cinci avioane ale Aeroclubului României
Procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Braşov s-au sesizat din oficiu joi, pe rolul acestei unităţi constituindu-se un dosar penal cu privire la faptul că în aceeaşi zi planorul, care a decolat fără un plan de zbor la ora 12.30, a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanţii Aeroclublului Ghimbav sau familia şi nu a mai revenit la bază.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here