O nouă condamnare la CEDO devoalează o nouă fațetă a abuzurilor organelor judiciare din România. Cazul ,,Pătrașcu contra României” demolează o practică larg utilizată de polițiști și de procurori pentru construirea de dosare: folosirea agenților provocatori.

În 23 februarie 2007, Alex Fabian Pătrașcu, un tânăr de 21 de ani, este abordat într-un bar de noapte din Buzău de un ofițer de poliție sub acoperire care, din vorbă în vorbă, i-a fluturat posibilitatea de a-i procura droguri. După mai multe întâlniri, în 14 aprilie, polițistul îi propune lui Pătrașcu să cumpere 2.000 de tablete de ecstasy cu 10 euro bucata. Procurorul deschide un dosar în 18 aprilie și apoi este organizat ,,momentul operativ” al tranzacției, polițistul venind cu drogurile la vânzare. Pătrașcu este arestat și, în 22 februarie 2008, la un an de la agățarea lui în club de către polițistul provocator, este condamnat la 6 ani de închisoare. Nici o cale de atac – la Curtea de Apel Ploiești și ÎCCJ – nu i-a admis circumstanțele în care a devenit traficant de droguri de mare risc prin atragerea lui în cursă printr-o acțiune montată de poliție și procurori.

În ianuarie 2009, Pătrașcu se adresează Curții de la Strasbourg (cererea nr. 7600) care, după 9 ani, în 14 februarie 2017, dă o sentință favorabilă, care îi deschide calea revizuirii procesului. CEDO a reținut că Pătrașcu a fost condamnat de Tribunalul din Buzău exclusiv pe baza probelor adunate în operațiunea sub acoperire, mai precis, rapoartele poliției, stenogramele convorbirilor telefonice interceptate ale reclamantului. Concluzia Curții: procesul a fost lipsit de caracterul echitabil impus de articolul 6 din Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului, fiind violat articolul 6.1 al acestui act la care România este parte. În motivare, Curtea a statuat că atunci când un acuzat afirmă că el a fost incitat la comiterea unei infracțiuni, instanțele penale trebuie să examineze atent materialul din dosar și să excludă toate probele obținute ca urmare a unei provocări din partea poliției.
Prin această decizie a CEDO, instituția agentului provocator, atât de prolifică în România, primește o lovitură puternică. Câte dosare vor ,,cădea” în instanțe după decizia în cazul Pătrașcu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.