Ion GEGEA
Cei cinci funcționari din Direcția Economică a Primăriei Buzău au fost suspendați din funcții. Potrivit primarului de Buzău, Constantin Boșcodeală, suspendarea va fi valabilă pe durata măsurilor preventive.
Același edil buzoian susține despre cele incriminate că s-au întîmplat la Direcția Economică a Primăriei că nu ar putea fi reale tăierile taxelor și impozitelor datorate de firme însă nu exclude ca astfel de fapte să se fi petrecut în cazul persoanelor fizice.

Reamintim, directorul Direcției Economice, Ion Gegea, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile și a contestat decizia care nu este definitivă. Virgil Toșu, Cătălin Boaru, Bogdan Neamu și George Bunea au fost plasați în arest la domiciliu.

„În urma efectuării constatării pe marginea documentelor ridicate la percheziţiile realizate pe 22 octombrie la sediul Primăriei Buzău, s-a făcut constatarea parţială pe baza unui număr de 14 agenţi economici dintr-un total de 50 suspicionaţi, precum şi a dosarelor privind amenzile contravenţionale pentru mai multe persoane fizice, am putut declanşa audierea mai multor funcţionari publici cu funcţii de conducere şi execuţie. Avem chemaţi la audieri 13 funcţionari publici, faptele sunt constatate în urma analizei documentelor şi vizează mai mulţi şefi de servicii, subalterni, dar şi pe directorul Direcţiei Economice. Ei au încălcat cu bună ştiintă atribuţiile de serviciu, s-au constituit într-un grup organizat, pe perioada 2010-2015, au efectuat acte contrar atribuţiilor de serviciu, nu au urmărit, colectat şi încasat debitele cu titlu de impozite şi taxe pentru mai multe firme controlate de oameni de afaceri, aflaţi în relaţii de rudenie cu persoane din conducerea Primăriei Buzău sau apropiaţi ai acestora”, declara procurorul Nicolae Petroşel, de la DIICOT Buzău.

Potrivit sursei citate, aceşti agenţi economici nu au plătit niciun ban mai bine de cinci ani, cu titlu de impozite, şi nici nu s-a aplicat vreo formă de executare silită a acestora, iar în sistem au fost operate mai multe modificări care au dus la ştergerea acestor debite.

„Pentru o serie de agenţi economici care aveau debite s-au emis certificate de atestare fiscală în baza cărora s-a câştigat o licitaţie pentru un traseu de transport în comun la Consiliul Local Buzău. În plus, un număr de 114 amenzi contravenţionale ale persoanelor fizice au fost clasate în baza unor menţiuni false în sistemul informatic, menţiuni însemnând hotărâri judecătoreşti nereale sau transferări ale debitelor în alte localităţi, de asemenea, nereale”, mai declara procurorul Nicolae Petroşel.
Prejudiciul produs bugetului de stat este de 3.135.454,76 lei, din care 36.595 de lei reprezintă amenzi şterse nelegal din sistemul informatic şi 3.098.859,77 lei, creanţe fiscale datorate bugetului local al municipiului Buzău şi de stat, neurmărite, neîncasate şi neexecutate silit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here