Sâmbătă, 9 februarie 2019, între orele 10:00-13:30, foaierul Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu se va transforma într-o piaţă de seminţe şi informaţii utile pentru grădinărit. Protagoniştii principali ai evenimentului sunt membrii grupului Seminţe cu Suflet care vor oferi în regim gratuit seminţe şi butaşi de legume, flori şi fructe din soiuri tradiţionale.

Şi-au anunţat prezenţa peste 30 de producători de seminţe din întreaga ţară care vor oferi celor prezenţi, pe lângă seminţe reproductibile din cele mai bune soiuri româneşti şi informaţii valoroase referitoare la procesele de plantare, creştere şi cultivare.

„Faptul că în Judeţul Sibiu nu s-au înregistrat culturi modificate genetic este unul dintre atu-urile care au contribuit la calificarea regiunii noastre pentru titlul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană. Vrem să păstrăm astfel de atuuri care ţin de ameliorarea calităţii hranei şi consolidarea identităţii noastre gastronomice şi o facem inclusiv prin astfel de evenimente” declară Daniela Cîmpean, Preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu.

„Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 are o componentă importantă educativă, propunându-şi să promoveze întoarcerea la hrana sănătoasă pe care regiunea noastră ne-o oferă cu generozitate. Proiectul susţine ideea de întoarcere la acele grădini de lângă casă şi la jardinerele cu plante aromatice din balcoane, pentru consumul propriu. Acest concept prinde tot mai mult în Europa, grădinăritul fiind şi sănătos şi relaxant, iar roadele absolut delicioase şi generatoare de satisfacţii. Salut proiectul Gusturile Sibiului – Grădini cu Suflet pentru că aduce acest concept în atenţia publicului şi oferă materialele necesare pentru realizare.” Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu

Invitat special în eveniment este dl dr. Costel Vânătoru, directorul Laboratorului de Genetică şi Ameliorare din cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, care va însoţi delegaţia sa de specialişti care vor amenaja un stand cu seminţe şi informaţii utile pentru publicul sibian.

Costel Vânătoru este „părintele” a 22 de soiuri noi de legume obţinute prin cercetare: 15 soiuri clasice omologate şi brevetate, 3 hibrizi, şi alte 4 soiuri pentru care se aşteaptă răspuns de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci în vederea brevetării.

„Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, prin statutul său, susţine şi generează un cadru propice educaţiei informale şi nonformale, prin diseminarea de informaţii necesare, actualizate şi de calitate, care de această dată îi vizează pe pasionaţii de grădinărit, horticultură şi pe micii producători locali.” Silviu Borş, directorul BJAS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here