Cezar Preda9Presedintele organizatiei judetene a Partidului Democrat Liberal, deputatul Cezar Preda, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca adoptarea legii privind stabilirea unei taxe pe valoarea adaugata la produsele alimentare de cinci la suta ar putea provoca caderea guvernului Boc.

„Pe plan national, trecem printr-o perioada de foc, mai ales ca vom primi, la Camera, de la Senat, proiectul de lege legat de reducerea TVA la produsele alimentare. Trecerea acestei legi la Senat este cea mai mare infrangere a P.D.L. de cand s-au declansat alegerile interne din partid. Si, acum, ne punem intrebarea cine pe cine sustine, pentru ca toti cei care sustin motiunea lui Vasile Blaga au fost prezenti la votul din Senat. In schimb, cei care afirma public faptul ca sustin motiunea lui Emil Boc, nu au fost in sala, nici macar ministrii Cabinetului. Aceasta lege nu poate fi adoptata, pentru ca ar afecta in mod serios bugetul de stat si ar provoca un dezechilibru macroeconomic ce ar putea pune in pericol inclusiv acordul cu Fondul Monetar International. Ceea ce s-a intamplat in Senat a fost cea mai dura palma primita de Emil Boc de la asa-zisii sai sustinatori si de la propriii ministri, caci trecerea unei asemenea legi ar putea provoca inclusiv caderea guvernului lui Emil Boc. Personal, ma angajez in numele deputatilor care sustin acest guvern ca ne vom mobiliza, ca vom asigura cvorumul la votul din Camera, si vom face ca legea sa fie respinsa”, a declarat, ieri, deputatul Cezar Preda.

Plenul Senatului a decis, in aceasta saptamana, sa mentina textul legislativ care reglementeaza reducerea TVA la 5% in cazul alimentelor de baza, dupa ce a respins cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu. In contextul economic actual insa, aplicarea unei cote reduse a TVA pentru produsele mentionate in lege ar conduce la scaderea semnificativa a incasarilor bugetare si, implicit, la majorarea deficitului bugetar si la imposibilitatea mentinerii acestuia in tintele asumate, de 6,8% pentru anul 2010, respectiv de 4,4% pentru anul 2011. Cererea de reexaminare a presedintelui urmeaza sa fie dezbatuta si de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here