24835În perioada 10-11 mai se va desfăşura la Buzău festivalul Zilelor Filmului Românesc,  aflat la a doua ediţie , în baza unui parteneriat între Voodoo Films și Centrul Județean de Culturăși Artă Buzău. Pe parcursul celor două zile de film, la Buzău, vor rula șase producții noi nouțe. Este vorba despre „Nuntă în Basarabia”, regia Nap Toader, cu Vlad Logigan, Victoria Bobu; „Love Building”, regia Iulia Rugină, cu Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol, Dorian Boguță; „Condamnat la viață”, regia Bogdan Dreyer, cu Gerard Depardieu, Harvey Keitel, Bogdan Iancu; „Când se lasă seara peste București sau metabolism”, regia Corneliu Porumboiu, cu Diana Avrămuț, Bogdan Dumitrache şi „Roxanne”, în regia lui Valentin Hotea. Cel mai aşteptat va fi însă „Closer to the Moon”, cel mai recent film al marelui regizor Nae Caranfil. Acesta fi prezent în sală în prima zi a Festivalului de film, pe 10 mai, alături de actorii din distribuția producției Closer to the Moon, care va rula de la ora 18.00. Filmul este o coproductie internationala Romania – Italia– Polonia– Franta si are o distributie hollywoodiana, in rolurile principale fiind nume deja bine cunoscute la noi: Mark Strong, Vera Farmiga si Harry Lloyd. Scenariul filmului care poarta semnatura lui Nae Caranfil este inspirat din fapte reale petrecute in Bucurestiul anului 1959 cand un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Bancii Nationale punea intreaga tara pe jar.
In Romania comunista, un astfel de atac gangsteresc era de neconceput atat pentru autoritatile statului, cat si pentru orice om normal: ce sa faci cu lei neconvertibili, intr-un regim politic si economic ce limita drastic utilitatea banilor?
Autorii loviturii: patru barbati si o femeie, toti comunisti situati la varful ierarhiei de Partid, departe de orice lipsuri materiale. O luna mai tarziu erau arestati, judecati si condamnati la moarte; dar in asteptarea executiei au fost “invitati” sa-si joace propriile roluri intr-o reconstituire cinematografica a actiunii lor, menita sa devina un film educativ si de propaganda, destinat oamenilor muncii din intreaga tara!
De-a lungul celor cateva zile in care eroii jafului erau scosi dimineata din celulele inchisorii Jilava si transformati in “staruri de cinema” intr-un Bucuresti insorit si plin de viata, toata lumea din jurul lor – militieni, securisti, anchetatori, echipa de filmare – cauta cu disperare raspunsul unei singure intrebari: de ce au facut-o?
Regizorul Nae Caranfil propune propria sa dezlegare a misterului ce planeaza si azi asupra acestei povesti adevarate, intr-un film comic si tragic deopotriva, realizat în limba engleza, cu o distributie internationala de prestigiu.
Filmarile s-au desfasurat in locatii istorice din Bucuresti, precum Casa Capsa, Parcul Carol, Casa Armatei, Casa Presei, cladirea IMOD, Centrul Vechi, dar si intr-un decor de epoca special construit in suprafata de 2000 mp2.

Intrarea la Festival va fi gratuită în limita locurilor disponibile în sală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here