Din punct de vedere viticol, 2018 este anul vinurilor dulci, cum ar fi Tămâioasa românească şi Busuioaca de Bohotin, producţia de struguri cu aproape 20% mai mică fiind compensată de calitatea superioară a strugurilor pentru vinificaţie, susţin specialiştii Staţiunii de cercetări viti-vinicole Pietroasele.

”Strugurii sunt sănătoşi, au ajuns la maturitate deplină şi, datorită vremii secetoase, acumularea de zaharuri este superioară anilor trecuţi, ajungând la 230 – 250 de g/l”, a declarat directorul tehnic al instituţiei, Daniela Zăinescu.

La rândul său, directorul executiv al staţiunii, Sorin Marin, a arătat că ”2018 va fi un an viticol de excepţie, cu vinuri dulci de calitate ridicată”, deşi mai redus cantitativ.

”În ultimele 30 – 40 de zile nu a plouat foarte mult, este o toamnă destul de călduroasă, cu temperaturi ridicate, fapt ce a permis acumularea de zaharuri, iar vinurile dulci – Tămâioasa românească, Busuioaca de Bohotin – vor fi cu un pas în faţă comparativ cu alţi ani”, a spus el.

Potrivit acestuia, şi vinurile roşii şi albe, atât seci, cât şi demiseci, sunt de calitate foarte bună.

”Cercetătorii staţiunii de la Pietroasele au creat în acest an un nou soi de vin – Universitas – şi, datorită investiţiilor în tehnologie, linie performantă de îmbuteliere, recipienţi de stocare noi, ne putem aştepta la obţinerea de premii la diferite concursuri interne şi internaţionale, ca de altfel întreaga viticultură românească”, a arătat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here